Obavijesti

News

Komentari 23

Istraga protiv 37 ljudi: Oštetili proračun za 6,8 milijuna kuna

Od početka 2013. do kraja studenoga 2016. godine, okrivljena trgovačka društva su na račune trgovačkih društava I. okr. uplatila ukupno najmanje 17.435.000,00 kuna

VIDEO

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, a u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba i trgovačkih društava zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja i utaje poreza ili carine.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je osumnjičeni hrvatski državljanin (1970.), s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi sebi i drugima te većem broju trgovačkih društava, od početka 2013. do kraja studenog 2016. godine, na području Zagreba povezao u zajedničko djelovanje osumnjičenu petoricu hrvatskih državljana (1988., 1980., 1979., 1975. i 1974.) i dvije osumnjičene hrvatske državljanke (1993. i 1969.).

Postoji sumnja da su osumnjičeni osnivali i koristili više trgovačkih društava isključivo u svrhu izdavanja fiktivnih računa za robu koju ta, zainteresirana društva nisu isporučila osumnjičenim trgovačkim društvima.

Potom su nakon zaprimljenih uplata po tim računima, podizali uplaćeni novac u gotovini, zadržavajući proviziju od 8% uplaćenog iznosa umanjenoga za iznos PDV-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zadržavanjem dogovorene provizije od osam posto od neto uplaćenog iznosa računa, novac je vraćan osumnjičenim trgovačkim društvima, čime im je omogućeno evidentiranje nevjerodostojnih računa u poslovnim knjigama te slijedom toga umanjenje osnovice za obračun PDV-a, poreza na dobit te poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak.

U navedenom razdoblju osumnjičena trgovačka društva su na račune trgovačkih društava prvoosumnjičenog uplatila ukupno najmanje 17.435.000,00 kuna od kojeg iznosa su pripadnici zločinačkog udruženja, na ime dogovorene provizije, za sebe zadržali i međusobno podijelili ukupno najmanje 1.115.000,00 kuna.

Osumnjičenim trgovačkim društvima na opisani način pribavili su nepripadnu imovinsku korist omogućivši im izbjegavanje plaćanja PDV-a, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak, čime su proračun Republike Hrvatske i proračun Grada Zagreba oštetili za ukupno najmanje 6.875.000,00 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv 37 osoba i 25 trgovačkih društava podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina