Obavijesti

News

Komentari 47

Istražili smo: Paštete od tune - koliko je ribe i aditiva u njima

Istražili smo: Paštete od tune - koliko je ribe i aditiva u njima
1

Paštete sadrže od 32 do 47 posto tune. Ostatak sadržaja konzervi čine voda, brašno za zgrušavanje i ulje. Jedna pašteta, što iznenađuje, ima i šećera...

VIDEO

Bijela tuna ili, kako je navedena na deklaraciji, Tunus alabcres, ima više za srce dobrih omega-3 masnih kiselina, ali prirodno sadrži i više štetne žive.

Ovu vrstu tune našli smo u pašteti Adriatic Queen. Pašteta Eva sadrži drugu tunu, dok na ostalim paštetama ne piše od koje su tune. Živa nije topiva u vodi pa je tijelo ne izbacuje nego akumulira. Živa loše utječe na mozak i živčani sustav, a ometa i rad probavnog sustava. Tuna sadrži i histamin, tvar koju proizvode bakterije kad riba dulje stoji na sobnoj temperaturi ili ako nije prikladno zamrznuta. Histamin može uzrokovati alergije, a u najgorem slučaju i anafilaktički šok, najgori oblik alergijske reakcije koji može biti opasan za život. Zbog histamina i žive trudnicama se ne preporučuje jedenje tune. 

24sata
24sata

Najmanje tune ima imaju Eva i Argeta, samo 32 posto. Mirela ima 50 posto ribe, ali ne piše koje. Zasigurno znamo da Rio Mare ima 47 posto tune. Ostatak pašteta su voda, brašno, koje služi za zgrušavanje, ulja i aditivi. Argeta, Adriatic queen, Rio mare i Mirela sadrže sojino, kukuruzno ili repičino ulje. Ona imaju dosta vitamina E, koji je dobar za zdravlje srca. Eva umjesto biljnih ulja sadrži hidrogenizirane biljne masti koje štete srcu. Soli ima u svih pet pašteta. Ona, kao i razni začini, osim za bolji okus služe i za konzerviranje pašteta, odnosno produljuju im rok. 

Argeta i Adriatic queen imaju i pojačivač okusa, E621, natrijev glutamat. Pojedina istraživanja povezuju ga s tzv. sindromom kineskog restorana. Simptomi su ubrzano lupanje srca, glavobolja, slabost, grčevi u plućima. Istraživanja nisu dala konačan sud o glutaminatima, no preporuka je da djeca, astmatičari i osobe koje boluju od neurodermatitisa ovaj aditiv trebaju izbjegavati.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...