Paštete sadrže od 32 do 47 posto tune. Ostatak sadržaja konzervi čine voda, brašno za zgrušavanje i ulje. Jedna pašteta, što iznenađuje, ima i šećera...
Istražili smo: Paštete od tune - koliko je ribe i aditiva u njima
Bijela tuna ili, kako je navedena na deklaraciji, Tunus alabcres, ima više za srce dobrih omega-3 masnih kiselina, ali prirodno sadrži i više štetne žive.
Ovu vrstu tune našli smo u pašteti Adriatic Queen. Pašteta Eva sadrži drugu tunu, dok na ostalim paštetama ne piše od koje su tune. Živa nije topiva u vodi pa je tijelo ne izbacuje nego akumulira. Živa loše utječe na mozak i živčani sustav, a ometa i rad probavnog sustava. Tuna sadrži i histamin, tvar koju proizvode bakterije kad riba dulje stoji na sobnoj temperaturi ili ako nije prikladno zamrznuta. Histamin može uzrokovati alergije, a u najgorem slučaju i anafilaktički šok, najgori oblik alergijske reakcije koji može biti opasan za život. Zbog histamina i žive trudnicama se ne preporučuje jedenje tune.
Najmanje tune ima imaju Eva i
Argeta, samo 32 posto. Mirela ima 50 posto ribe, ali ne piše koje.
Zasigurno znamo da Rio Mare ima 47 posto tune. Ostatak pašteta su voda,
brašno, koje služi za zgrušavanje, ulja i aditivi. Argeta, Adriatic queen,
Rio mare i Mirela sadrže sojino, kukuruzno ili repičino ulje. Ona imaju
dosta vitamina E, koji je dobar za zdravlje srca. Eva umjesto biljnih ulja
sadrži hidrogenizirane biljne masti koje štete srcu. Soli ima u svih pet
pašteta. Ona, kao i razni začini, osim za bolji okus služe i za
konzerviranje pašteta, odnosno produljuju im rok.
Argeta i Adriatic queen
imaju i pojačivač okusa, E621, natrijev glutamat. Pojedina istraživanja
povezuju ga s tzv. sindromom kineskog restorana. Simptomi su ubrzano
lupanje srca, glavobolja, slabost, grčevi u plućima. Istraživanja nisu
dala konačan sud o glutaminatima, no preporuka je da djeca, astmatičari i
osobe koje boluju od neurodermatitisa ovaj aditiv trebaju izbjegavati.