Obavijesti

News

Komentari 1

Istraživanje: One znaju kako na vinske mušice utječe mobitel

Istraživanje: One znaju kako na vinske mušice utječe mobitel
1

Uspjeh na državnoj razini: Učenice pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora Karla i Nina Milotić osvojile su peto mjesto za rad o mutacijama zbog zračenja

VIDEO

Blizanke Karla i Nina Milotić punih su šest mjeseci radile na projektu iz biologije koji su nazvale “Antioksidansima protiv mutacija” i s kojim su osvojile peto mjesto na državnom natjecanju iz biologije u Crikvenici.

Učenice pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora s mentoricom i profesoricom biologije Majom Curić natjecale su se u kategoriji istraživačkih projekata za učenike osmih razreda osnovnih škola.

- Jako sam ponosna na svoje učenice. Na ovom projektu radile su s velikim entuzijazmom od početka školske godine pa sve do ožujka. Moram napomenuti da Karla i Nina nikad kod mene nisu dobile četvorku, zaista se trude. Ovo natjecanje velik je uspjeh za nas jer je iz cijele Hrvatske pozvano samo šest projekata, koji su prolazili kroz strogu selekciju u tri kruga - kazala je mentorica Maja Curić. Karla i Nina željele su utvrditi kako antioksidansi poput vitamina C, kurkume i propolisa utječu na smanjenje učestalosti mutacija nastalih zbog štetnog djelovanja zračenja mobitela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vinsku mušicu smo odabrale iz brojnih razloga: na njoj je već napravljeno dosta istraživanja, ima kratak životni ciklus te se vrlo brzo razvije nova generacija, embrij se razvija izvan tijela ženke te je stoga lako proučiti stadij svakog razvoja. Istraživanje smo provele na divljim vinskim mušicama koje su uzgajane na podlogama izloženim zračenju mobitela, a u koje su dodani vitamin C, propolis i kurkuma, te kontrolnim podlogama bez dodataka - vrlo stručno su nam objasnile osmašice, koje u budućnosti zanima medicina.

- Mušice smo omamile eterom kako bismo ih proučavale, a spol smo odredile gledanjem kroz lupu, pomoću koje smo pratile i nastanak mutacija. Utvrdile smo da zračenje štetno utječe na razvoj vinskih mušica i njihovu brojnost. Neke su zbog zračenja imale drugu boju očiju, neke su bile veće od ostalih, a kod nekih su primijećena zakržljala te uvinuta krila. Mobitel je bio blizu mušica i stalno smo pozivale taj broj jer je tad zračenje veće - objasnile su sestre, koje obožavaju biologiju, a ovo im je bilo prvo državno natjecanje. Pritom su vrijednim radom došle do saznanja da su ženke vinskih mušica otpornije na zračenje mobitela, te ih se razvilo više u odnosu na mužjake.

- Na brojnost mušica utjecali su i neki drugi faktori, poput plina ugljikova dioksida koji se razvio ispod podloga s propolisom i kurkumom - objasnile su nam u svojoj prezentaciji, a mi smo sigurni da će u budućnosti otkriti još brojne korisne stvari, ne samo za vinske mušice. 

Istraživanje je trajalo šest mjeseci   

Sa svojom mentoricom, profesoricom biologije Majom Curić, ustanovile su kako zračenje smeta razvoju i brojnosti mušica te da ženke bolje podnose zračenje od mužjaka.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović