Obavijesti

News

Komentari 82

Peru poput Hrvatske: Tamo se bivši predsjednik cijepio odavno

Peru poput Hrvatske: Tamo se bivši predsjednik cijepio odavno

Savezna vlada priopćila je da je naručila dovoljno cjepiva AstraZenece za pokrivanje potreba 25-milijunskog stanovništva te zemlje, a većim će dijelom biti proizvedeno u Australiji

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.33

Bivši predsjednik Perua cijepio se još u listopadu

Liječnik koji je 2020. u Peruu vodi kliničko ispitivanje kineskog cjepiva Sinopharm rekao je u utorak u parlamentu da se bivši predsjednik Martin Vizcarra cijepio u listopadu izvan ispitivanja i to na svoje traženje.

Prvog listopada Vizcarra "se zanimao za cjepivo. I sutradan se odlučio i tražio da ga cijepim", izjavio je dr German Malaga, profesor na sveučilištu Cayetano Heredia koji je vodio klinička ispitivanja kineskog cjepiva na 12.000 Peruanaca.

Liječnik je tijekom videokonferencijskog svjedočenja pred parlamentarnim povjerenstvom rekao da bivši predsjednik nije bio "dragovoljac" u ispitivanju i znao je da se radi o aktivnom cjepivu, a ne o placebu.

Peru posljednjih dana potresa skandal povezan s cijepljenjem protiv covida-19 zbog kojeg su ostavku dale ministrica zdravstva Pilar Mazzetti i vanjskih poslova Elizabeth Astete.

Skandal je izbio u četvrtak kada je peruanski dnevni list otkrio da je bivši predsjednik Martin Vizcarra (2018.-2020.) u listopadu primio cjepivo kineskog laboratorija Sinopharm, nekoliko tjedana prije nego što ga je parlament razriješio. 

Vizcarra je više puta izjavio da je primio cjepivo u sklopu kliničkog testiranja. 

U ponedjeljak je predsjednik Francisco Sagasti otkrio da je preko reda cijepljeno 487 osoba, među kojima dvije bivše ministrice cijepljene u siječnju i drugi dužnosnici koji će biti smijenjeni. Državno odvjetništvo je otvorilo istragu. 

Skandal je izbio dok se Peru suočava s jakim drugim valom zaraze. Zemlja s 33 milijuna stanovnika je imala 44.000 umrlih od 1,2 inficiranih.

Kampanja cijepljenja je počela prije manje od tjedan dana i zasad se cijepe zdravstveni djelatnici i nastavnici.

21.05

 

Južnoafrička Republika sprema se početi s cijepljenjem, a za to će koristiti Johnson & Johnson cjepivo koje još nije odobreno.

Ministar zdravstva otkrio je kako će to cjepivo davati svojim zdravstvenim djelatnicima, a to cijepljenje zapravo će biti dio ogromnog testiranja.

 

20.48

Slovaci također razmišljaju o Sputnjiku

Slovačka bi mogla početi pregovore o nabavi ruskog cjepiva Sputnjik V prije no što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), objavili su u utorak slovački dužnosnici. 

Sputnjik V zasad je u Europskoj uniji odobren samo u Mađarskoj. EMA je ranije ovaj mjesec objavila da još uvijek nije dobila zahtjev za odobravanjem ruskog cjepiva za europsko tržište, no proizvođač tvrdi da je to učinio. 

"Pravo je vrijeme da vlada počne razgovor s ruskom stranom o nabavi Sputnjika V“, napisao je slovački premijer Igor Matovič na Facebooku. 

"Vlada će o tome raspravljati u četvrtak ujutro“, napisao je i dodao da je on za to "odlično cjepivo velike djelotvornosti“. 

"Zasad ga u EU-u koristi samo Mađarska, a ne vidim zašto ga ne bi koristili i mi“. 

Slovački ministar zdravstva Marek Krajci je naglasio da će se cjepivo koristiti samo ako se pokaže sigurnim, odnosno da se lokalne zdravstvene vlasti trebaju uvjeriti da je postupak proizvodnje ispravan. 

I češki premijer Andrej Babiš rekao je da njegova država razmatra da odobri Sputnjik, no kasnije je rekao da će se čekati odobrenje EMA-e. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio kako je angažirao ministre vanjskih poslova i zdravstva da, ako se dokaže pouzdanost ruskog cjepiva, "idemo i na tu vrstu dodatnih količina“.

Dan ranije je rekao da je Rusija izrazila spremnost dostaviti Hrvatskoj Sputnjik V i da vlada s Hrvatskom agencijom za lijekove razmatra "što se pravno može učiniti“. 

Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila rusko cjepivo, no to je učinila mađarska državna agencija prošli mjesec, čime je Mađarska postala prva država u EU-u koja koristi Sputnjik V. 

19.35

Taksisti u Ljubljani prosvjeduju protiv testiranja na korona virus

Više od stotinu ljubljanskih taksista je vožnjom kroz središte grada i trubljenjem prosvjedovalo u utorak protiv odluke vlade da se svaka 72 sata moraju testirati na koronavirus kako bi mogli raditi.

Njihov sindikat je upozorio da će prosvjedi idućih dana eskalirati ako vlada ne povuče odluku koja im se čini nelogična i pretjerana dok se neka ograničenja ukidaju.

Udruga taksista kaže da im vlada nije određivala obvezno testiranje ni kada je incidencija zaraze bila puno veća i kad su zbog obustave javnog prometa vozili ljude u bolnice i na testiranje.

Ministar prometa Jernej Vrtovec je ustrajao da je odluka opravdana, ali bi se mogla promijeniti ako se epidemiološka situacija poboljša.

Vrtovec kaže da su taksisti u sličnom položaju kao instruktori u autoškolama koji se također trebaju testirati jer u vozilu u bliskom kontaktu s putnikom, za razliku od vozača autobusa koji su na dovoljnoj distanci od putnika pa za njiih testiranje nije obvezno.

17.38

Rusi: Naša cjepiva rade i na britanskom soju

Dva cjepiva odobrena u Rusiji pružaju zaštitu protiv zaraznijeg soja koronavirusa otkrivenog u Velikoj Britaniji, objavile su ruske vlasti u utorak. 

Komparativno istraživanje pokazalo je da antitijela stvorena nakon cijepljenja Sputnjikom V i EpiVacCoronom štite i od britanskog soja, objavila je agencija za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor. 

Zasad nisu provedena istraživanja vrijedi li to i za južnoafrički soj, prenosi agencija dpa. 

Njemački Robert Koch Institut (RKI) za kontrolu zaraza objavio je da još nema dokaza da su cjepiva manje djelotvorna protiv britanskog soja, koji se širi i Njemačkom. 

Stručnjaci vjeruju kako neka cjepiva ipak jesu manje djelotvorna protiv soja iz Južnoafričke Republike, piše dpa. 

Sputnjik V na ruskom je tržištu šest mjeseci te se koristi u više od 15 država, a EpiVacCorona neće ući u upotrebu do ožujka. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je rekao kako je angažirao ministre vanjskih poslova i zdravstva da, ako se dokaže pouzdanost ruskog cjepiva, „idemo i na tu vrstu dodatnih količina“.

Dan ranije je kazao da je Rusija izrazila spremnost dostaviti Hrvatskoj Sputnjik V te da vlada s Hrvatskom agencijom za lijekove razmatra „što se pravno može učiniti“. 

Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila rusko cjepivo, no to je učinila mađarska državna agencija prošli mjesec, čime je Mađarska postala prva država u EU-u koja koristi Sputnjik V. 

Komentari 82