Obavijesti

News

Komentari 10

Istražuju se motivi eksplozija u New Yorku i New Jerseyu

Istražuju se motivi eksplozija u New Yorku i New Jerseyu
5

Istražitelji traž motive u pozadini eksplozije bombe i pokušaja aktiviranja bombi u New Yorku i New Jerseyu ovog vikenda i nastoje otkriti je li osumnjičeni muškarac imao pomagače

VIDEO

Američki istražitelji traže u utorak motive u pozadini eksplozije bombe i pokušaja aktiviranja bombi u New Yorku i New Jerseyu ovog vikenda i nastoje otkriti je li osumnjičeni muškarac podrijetlom iz Afganistana imao pomagače i je li se radikalizirao u inozemstvu.   

Ahmad Khan Rahami (28) uhvaćen je u ponedjeljak u Lindenu u New Jerseyu nakon dramatične pucnjave s policijom, pošto ga je prijavio vlasnik bara u susjedstvu koji je mislio da je bradati muškarac koji za vrijeme jakog pljuska spava nasuprot vratima njegove taverne sličan osumnjičenom za napade.

Rahami i dva policajca ranjeni su u pucnjavi.

Vlasti nisu odmah dale informacije o mogućim Rahamijevim motivima, kojeg savezni tužitelj tereti po pet točaka optužnice za pokušaj ubojstva prvog stupnja i optužbi za posjedovanje oružja.

Očekuje se da će biti podneseno još optužbi protiv Rahamija na saveznom sudu. Newyorški gradonačelnik rekao je da je eksplozija bombe u New Yorku u kojoj je ranjeno 29 ljudi bio "teroristički čin".

Rahami, koji sa svojom obitelji živi iznad obiteljskog restorana u Elizabethu u New Jerseju također je osumnjičen za postavljanje bombe koja je eksplodirala u trgovini u New Jerseyu u subotu, naprave pronađene pored mjesta eksplozije u New Yorku i šest drugih naprava pronađenih pored željezničke postaje u nedjelju navečer.

Eksplozije i podmetnute naprave potaknule su jačanje sigurnosti u najvećem američkom gradu koji već je na najvišem stupnju pripravnosti zbog okupljanja skupa svjetskih čelnika na godišnjoj Općoj skupštini UN-a ovaj tjedan. Raspoređeno je iz tog razloga i dodatnih 1000 policajaca.

Premda dužnosnici nisu dali šire informacije o Rahamiju, CNN je, navodeći neimenovani policijski izvor, objavio da je Rahami često putovao u Afganistan i Pakistan zadnjih godina, uključujući i godinu dana boravka u Pakistanu do ožujka 2014. Policija istražuje je li Rahami bio radikaliziran u inozemstvu, navodi CNN.

The New York Times je objavio da zasad nisu pronađeni dokazi da je Rahami prošao vojnu obuku u inozemstvu ali da FBI nastoji odrediti jesu li njegove akcije bile pod vodstvom IS-a ili bilo koje druge terorističke organizacije.

Američki sigurnosni izvori zasad ne mogu potvrditi da je Rahami putovao u Pakistan i Afganistan, kao što se objavilo u nekim izvješćima. Putnici koji dolaze iz zemalja poput Afganistana i Pakistana rutinski moraju proći dodatnu provjeru.

Napadač iz Minnesote opisan je kao "vojnik IS-a", prema novinskoj agenciji povezanoj s tom militantnom skupinom.

Rahami nije prije ovog događaja identificiran kao opasan. Njegova obitelj poznata je policiji zbog pritužbi na glasnu buku u obiteljskome halal restoranu s piletinom u Elizabethu.

Događaji su također pojačali raspravu o sigurnosnim izazovima u SAD-u sedam tjedana prije predsjedničkih izbora, a predsjednički kandidati Donald Trump i Hillary Clinton sukobili su se na tu temu ponovno u ponedjeljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Ubojstvo na zagrebačkom Črnomercu! Sin usmrtio majku
POLICIJA GA PRIVELA

Ubojstvo na zagrebačkom Črnomercu! Sin usmrtio majku

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.