News

Komentari 5

Iva Hraste Sočo preuzima HNK, Tomašević se ne slaže, on bi najradnije ponovio natječaj

Iva Hraste Sočo preuzima HNK,  Tomašević se ne slaže, on bi najradnije ponovio natječaj

Još prije nego je natječaj raspisan, po kuloarima se pričalo kako će Hraste-Sočo biti nova intendantica, te da joj je to obećao Andrej Plenković jer je pristala biti kandidatkinja za zamjenicu Davora Filipovića

Odlukom ministrice kulture i medija, umjesto Dubravke Vrgoč, HNK će po novome voditi Iva Hraste Sočo, operna umjetnica i posebna ministričina savjetnica.

To je odlučeno u srijedu, na zatvorenom dijelu sjednice Vlade. Natječaj za imenovanje intendanta HNK u Zagrebu raspisalo je kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 8. rujna 2021. te su zaprimljene prijave troje kandidata: Ive Hraste-Sočo, dosadašnje intendantice Dubravke Vrgoč i Damira Medvešeka.

HDZ-ova kandidatkinja

Nakon analize programa, Ministarstvo kulture i medija utvrdilo je da su programi za mandatno razdoblje 2022.-2026., koje su dostavile Dubravka Vrgoč i Iva Hraste-Sočo potpuni te da zadovoljavaju i formalno i sadržajno u svim segmentima. Program Damira Medvešeka nije bio potpun jer nije sadržavao prijedlog financijskog i kadrovskog plana HNK u Zagrebu za mandatno razdoblje, stoji u priopćenju ministarstva. Hraste-Sočo bila je predstavnica Ministarstva kulture i medija u Kazališnom vijeću HNK. Također, bila je HDZ - ova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima, uz Davora Filipovića. Ministrica Obuljen Koržinek jedina ministrica kulture s kojom se surađivala.

Obećanje za Filipovića?

Od 2015. bila je šefica Kabineta ministra, a uskoro je ministar kulture postao Zlatko Hasanbegović. Njezin izbor pak, ne podržava gradonačelnik Tomašević.

- Gradonačelnik Grada Zagreba se na sastanku u Ministarstvu kulture 8. studenog ministrici Obuljen Koržinek negativno očitovao na njen prijedlog da se za intendanticu predloži dr.sc. Iva Hraste Sočo te iznio stav da je najbolje ponoviti natječaj, a kako bi se javilo još kandidata i kandidatkinja. Ministrica se s time nije složila i ponovila je sljedeći dan prijedlog u pisanom obliku sukladno Zakonu o kazalištima. Prema navedenom Zakonu u slučaju da se ministrica kulture i gradonačelnik Zagreba ne usuglase oko prijedloga za intendanta HNK, ministrica kulture može sama donijeti tu odluku i predložiti intendanta Vladi Republike Hrvatske te je to zakonsko pravo ministrica kulture i iskoristila, a Vlada RH je tu odluku danas i donijela - napisali su iz Grada Zagreba.

Još prije nego je natječaj raspisan, po kuloarima se pričalo kako će Hraste-Sočo biti nova intendantica, te da joj je to obećao Andrej Plenković jer je pristala biti kandidatkinja za zamjenicu Davora Filipovića kojeg je šef HDZ-a gurnuo u utrku za gradonačelnika Zagreba.

Najčitaniji članci