Obavijesti

News

Komentari 121

Ivan (33): 'Dajte mi još jedan respirator da mogu preživjeti'

Ivan (33): 'Dajte mi još jedan respirator da mogu preživjeti'
7

Ankica se brine o sinu već 13 godina i to svaki dan od 0 do 24 sata. Ivan nema rezervni respirator i ako mu ovaj koji ima otkaže, majka mu mora upuhivati zrak u pluća

VIDEO

Ivan Prgomet (33) već 13 godina leži nepomičan u svom domu u Šamcu, 50-ak kilometara od Slavonskog Broda. Ne može micati tijelom, rukama, nogama, već samo glavom. Ovisan je o respiratoru.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

video vijesti 02_05_2020 01:14

 - Ja sam u samoizolaciji 13 godina, od onoga dana kada sam teško nastradao nakon jednog naizgled bezazlenog skoka u rijeku Dravu. Samo sam se htio poslije napornog bravarskog posla, na mostu preko Drave na koridoru V c, točnije na obilaznici oko Osijeka, zajedno osvježiti sa svojim radnim kolegama. Imao sam 19 godina i bio je to moj prvi posao i na samom početku pošlo je po zlu. Nakon skoka u vodu, slomio sam vrat. Skoro tri godine proveo sam po bolnicama, prvo u Osijeku, a onda i u Zagrebu i Švicarskoj, sve dok nisam došao kući na skrb mojoj obitelji, prvenstveno mojoj majci Ankici (60) - rekao je Ivan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve je u kući podređeno njemu, cijeli teret njegove nesreće preuzela je obitelj. Boji se dana kada bi mu ovaj postojeći respirator prestao raditi, jer rezervni nema. Sve opcije koje je imao, a zbog kojih ne bi toliko strepio za svoj život, su mu propale. 

'Nije istina da respiratori štete, oni spašavaju ljudske živote'
'Nije istina da respiratori štete, oni spašavaju ljudske živote'

- Dok sam bio u Osijeku, zaradio sam brojne dekubituse, rane koje sam zadobio zbog ležanja. One su me možda koštale oporavka, jer kada sam došao u Švicarsku, rekli su mi da prije operacije na plućima moraju operirati dekubituse. Naime, moja sestra je čula da u Njemačkoj postoji klinika u kojoj bi mi mogli ugraditi aparat, odnosno stimulator pluća uz koji ne bih ovisio o respiratoru. Iz bolnice u Njemačkoj su javili da to ne rade oni, već bolnica u Švicarskoj. HZZO mi je odobrio odlazak u Švicarsku da mi ugrade stimulator. Međutim, kada sam došao u Švicarsku i kada su mi vidjeli rane na tijelu, rekli su da nema šanse i da zbog infekcije ne smiju operirati ni ugrađivati. Predložili su da se prvo operiraju dekubitusi, ali HZZO je rekao da se to uspješno izvodi u Hrvatskoj i da me vrate nazad - rekao je Ivan.

POGLEDAJTE VIDEO: Ivan je 13 godina prikovan za krevet

Pokretanje videa...

01:23

Obećali su da će mu zaliječiti rane i da će se onda vratiti natrag u Švicarsku. Kada se vratio kući, tvrdi Ivan, nije htio ići u KBC Osijek, jer je tamo dobio rane. Navodi i da ga nije htjela primiti bolnica u Draškovićevoj u Zagrebu te da su ga smjestili u bolnicu Fran Mihaljević, na zarazni odjel.

Slavonski Šamac: Ivan Prgomet dvije godine neuspješno traži da mu se dodijeli rezervni respirator

 

- Oni su me jedini htjeli primiti. U toj bolnici sam bio 4,5 mjeseci, ali me nisu operirali. Radili smo humanitarnu akciju kako bih mogao otići u Švicarsku i tamo operirati dekubituse. Otišao sam u Švicarsku i tamo su mi operirali te rane, proveo sam kod njih šest mjeseci. Vratio sam se kući i nakon kraćeg oporavka trebao sam ponovno ići u Švicarsku na operaciju pluća, odnosno da mi ugrade stimulator za pluća. Kada sam došao tamo na kontrolu, dijagnosticirali su da živac koji potiče pluća više nije u funkciji i vratio sam se kući - ukratko je Ivan Prgomet ispričao svoj put od stradanja u Dravi do Švicarske.

Uvjeren je da bi sve bilo drugačije da nije imao tih rana koje je zaradio u Osijeku i da vjerojatno ne bi 12 godina ovisio o respiratoru. 

- Švicarci ne bi bili Švicarci kada ne bi odmah dali dva respiratora, no, nažalost njima je isteklo jamstvo - tvrdi mladi muškarac.

Bila u komi zbog korone - kad se probudila otkrila da je rodila
Bila u komi zbog korone - kad se probudila otkrila da je rodila

U jedini respirator kojeg trenutno ima, Ivan gleda kao u svetinju, jer ako on prestane s radom i njegov život je gotov. 

- Živim u Šamcu, a Hitna pomoć je u Vrpolju i Hitnoj treba pola sata da dođe do mene. U tih pola sata moj život bi bio u rukama moje majke, ona bi morala ručno pomoću gumenog mjehura upuhivati zrak u pluća – kaže Ivan.

Pokazala nam je kako to radi i to nije nimalo lako. Treba imati dosta snage da bi se izdržalo samo nekoliko minuta, a kamoli pola sata.

 – Možete misliti kako bi to bilo da moram Ivanu upuhivati zrak s obje ruke i istovremeno zvati Hitnu pomoć. Kako to izvesti? – pita se mama Ankica koja je od trgovkinje preko noći postala njegovateljica.

Slavonski Šamac: Ivan Prgomet dvije godine neuspješno traži da mu se dodijeli rezervni respirator

 

Ivan dodaje da je ona viša medicinska sestra na temelju edukacije i iskustva kojeg je dosad stekla. Ankica kaže da za svoje 24-satno dežurstvo dobije 2.500 kuna, što uglavnom potroši na kupovinu lijekova za svoga sina koji nisu na listi HZZO-a. 

 – Mislio sam, u ovo vrijeme korone kada u Hrvatski stižu brojni respiratori da će neki možda i ostati viška, pa da mi ga daju kao rezervu, ako ovaj moj slučajno stane. Inače, prije dvije godine sam slao zamolbu da mi se odobri još jedan respirator, ali sam zbog zakona odbijen. Uz respirator mi treba jedan kabel koji bi se priključio na upaljač automobila, on sam po sebi nije skup, ali ima posebne priključke koje ja ne mogu kupiti. Da to imam odvezli bi me do Slavonskog Broda ili Osijeka, da malo vidim ljude. Ovako iz sobe ne mogu nigdje - priča nam.

Osim njegove majke, Ivanu je od pomoći i jedna njegovateljica. 

Kakva ideja! Od izdajalica rade respiratore, žele pomoći svima
Kakva ideja! Od izdajalica rade respiratore, žele pomoći svima

– Svaki dan morao sam pisati izvješće Udruzi paraplegičara što je tog dana napravila, koliko sam pojeo, koliko sam puta imao stolicu, koliko sam izmokrio tekućine, kada sam, da oprostite, mijenjao gaće. Gdje je tu moja intima? Volio bih kada bi k meni došao netko iz HZZO-a da sa mnom porazgovara, da mu kažem koji su moji problemi i što mi treba, da me ljudski sasluša, jer ovako se igramo dopisivanja i gluhih telefona da bi na kraju došlo do nekoga tko bi sve glatko odbio, pozivajući se na razne pravilnike kojima je propisano što se može. U slučaju respiratora, pitao bi ih što će biti kada on prestane raditi, tko će me uspjeti održati na životu, kako će biti mojoj majci dok gleda kako joj u mukama umire sin – rekao je Ivan Prgomet.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor