Obavijesti

Video

Komentari 10

Kakva ideja! Od izdajalica rade respiratore, žele pomoći svima

Kakva ideja! Od izdajalica rade respiratore, žele pomoći svima
4

Prema istraživanju New York Timesa, respiratori na koje se priključuju teško oboljeli od korona virusa koštaju i do 50.000 dolara. Američka inženjerka i njezini kolege odlučili su riješiti taj problem

VIDEO

Kao mama, stalno sam koristila izdajalice i tada mi je na pamet pala ideja je li ih moguće pretvoriti u respiratore, rekla je Amerikanka Brandi Gerstner. Inženjerka iz Marylanda u SAD-u odlučila je izvaditi svoju staru izdajalicu i probala je pretvoriti u respirator.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:43

- Izdajalice rade na principu usisavanja, a za respiratore nam treba puhanje - objašnjava inženjerka. Uz odvijač, mali nožić i promjenu nekih postavki, uspjela je izdajalicu pretvoriti u respirator.

Ubrzo su joj u pomoć pristigli i kolege i muž i počeli su usavršavati i testirati svoj respirator. Kontaktirali su i pulmologe kako bi vidjeli što je još potrebno njihovom respiratoru i kako ga napraviti savršenim.

Prema istraživanju New York Timesa, respiratori na koje se priključuju teško oboljeli od korona virusa koštaju i do 50.000 dolara. Oni bi svoje respiratore prodavali za 500 dolara, no prije moraju proći sve kontrole. Kako bi respiratori došli na tržište i našli svoje mjesto u bolnicama, FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) mora dati 'zeleno svjetlo'.

- Ovaj način bi bio koristan jer se jako brzo može proizvesti veliki broj respiratora, a izdajalice ne koštaju puno, a mnogi ih i imaju kod kuće - objašnjava Gerstner. Nada se kako će, ako njihov projekt odobre, i drugi se uključiti u proizvodnju respiratora s obzirom na situaciju s korona virusom.

SAD je trenutno najveće žarište na svijetu. Zaraženo je gotovo pola milijuna ljudi, a od virusa je preminulo više od 14.000. I dok Trump i njegov stožer smiruju ljude i govore da bolnice imaju dovoljno respiratora, pojavile su se neke informacije iz bolnica koje kažu da ih nema dovoljno. Ukoliko ovaj projekt odobri FDA, znatno će se olakšati bolnicama koje će moći imati veći broj respiratora nego što ih trenutno imaju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Šebalj: 'Prvi napravi sigurnosni koridor'; Vatrogasac: 'Velika greška je raditi nagla kočenja...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Prvi napravi sigurnosni koridor'; Vatrogasac: 'Velika greška je raditi nagla kočenja...'

Nova epizoda, novi gost u studiju Tko je kriv? Vatrogasac nam je objasnio situacije u kojima se nalaze kao vozači vozila s prednošću prolaska. Pogledajte i detalje u kojima se nisu slagali s Jurom Šebaljem...

Nova epizoda zabavnog serijala 'Kulturneja': Ovo su najčudniji stereotipi o Talijanima?!
POGLEDAJTE VIDEO

Nova epizoda zabavnog serijala 'Kulturneja': Ovo su najčudniji stereotipi o Talijanima?!

Na JoomBoos YouTube kanalu izašla je nova epizoda zabavnog serijala 'Kulturneja'. Influenceri Alen Žigić i Petra Dimić u novoj su epizodi otkrili najčudnije stereotipe o Talijanima i saznali - jesu li točni?!
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti