Obavijesti

News

Komentari 19

Ivan Pavao II. preživio je dva atentata, a u Hrvatskoj je bio tri puta: 2014. je proglašen svetim

Ivan Pavao II. preživio je dva atentata, a u Hrvatskoj je bio tri puta: 2014. je proglašen svetim
7

Na čelu Katoličke crkve Ivan Pavao II. proveo je 27 godina. Preživio je dva atentata. U Hrvatskoj je bio tri puta. Proglašen je svetim 2014. Umro je na današnji dan prije točno 18 godina

VIDEO

Pokojni Ivan Pavao II. u dva je slučaja izliječio žene za čije objašnjenje niti struka nema odgovor. Izliječio je redovnicu koja je bolovala od Parkinsove bolesti te ženu koja je imala aneurizmu na mozgu. Crkva mu je priznala ta dva čuda nakon njegove smrti, zbog kojih je proglašen svetim 2014. godine.

Papa Ivan Pavao II. preminuo je 2. travnja 2005. u privatnim vatikanskim odajama. Uz njega su u duhu i molitvi bili vjernici širom svijeta, osobito stotinu tisuća na Trgu sv. Petra, a Papin odlazak intenzivno je posredstvom medija pratio čitav svijet. Imao je 84 godine.

Postao je papa 1978.

Karol Wojtyla bio je prvi papa Poljak, prvi koji je dolazio iz komunističke zemlje, prvi koji je ušao u sinagogu, prvi koji je ušao u džamiju, prvi koji je primio službenu delegaciju Grčke pravoslavne Crkve nakon raskola iz 1054. godine i prvi i jedini koji je pogođen metkom i hospitaliziran u javnoj bolnici.

Papu dočekalo milijun Hrvata, a on je poručio: 'Budite hrabri!'
Papu  dočekalo milijun Hrvata, a on je poručio: 'Budite hrabri!'

Papom je proglašen 16.listopada 1978. godine. Bio je jedan od najmlađih papa novijeg doba. I bilo je to prvi put nakon 456 godina da papa nije bio Talijan.

Kod svog prvog pojavljivanja i obraćanja vjernicima na Trgu sv. Petra predstavio se kao papa koji 'dolazi iz daleke zemlje'.
Već na početku svog pontifikata najavio je da će se posvetiti djelu ekumenizma i međuvjerskog dijaloga. Prvi je papa, koji je ušao u džamiju i sinagogu.

Tri puta bio u Hrvatskoj

Ivan Pavao II. Hrvatsku je posjetio tri puta u devet godina. Papa Wojtyla odigrao je i važnu ulogu u priznavanju Hrvatske i bio je među osobama koje su nam u tome pružale podršku. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Prvi puta u Hrvatsku je došao 10. rujna 1994. godine. Tada se u Zagrebačkoj katedrali molio na grobu kardinala Alojzija Stepinca te je vodio misu na hipodromu na kojoj je bilo oko milijun ljudi. 

Drugi puta je došao 2. listopada 1998., a ostao je do 4. listopada. Na misi u Mariji Bistrici je pred 500.000 vjernika proglasio blaženim Alojzija Stepinca. Treći i posljednji put papa Ivan Pavao II. posjetio je Hrvatsku dvije godine prije smrti. U Hrvatsku je stigao 5. lipnja 2003. godine i ostao je do 9. lipnja. 

Preživo dva atentata

Prvi atentat dogodio se u svibnju 1981. na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Papu je pokušao ubiti Turčin Mehmet Ali Agc. Dva su ga metka pogodila u trbuh, a po jedan u svaku ruku. Papu su operirali pet sati i zbog tog je atentata do kraja života imao zdravstvenih problema. 

Ispalio u Papu četiri metka pa dobio oprost godinama kasnije: 'Vratio sam se na mjesto čuda!'
Ispalio u Papu četiri metka pa dobio oprost godinama kasnije: 'Vratio sam se na mjesto čuda!'

2008. je otkriveno da je godinu dana nakon napada na Trgu sv. Petra preživio još jedan atentat. Pokušao ga je ubiti konzervativni španjolski svećenik sa psihičkim smetnjama, Juan Fernandez Krohn. Ranio ga je nožem u bok.

papa Ivan Pavao II

Na njegovom sprovodu vjernici su nosili transparente na kojima je pisalo "Santo Subito" (Odmah ga proglasite svetim). Proces kanonizacije započeo je papa Benedikt XVI. koji je tada prekršio proces o petogodišnjem čekanju. 

Svetim je proglašen 27. travnja. Izabran je taj datum jer je tada  padao blagdan koji je Ivan Pavao II. bio odredio za prvu nedjelju poslije Uskrsa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...