Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
47 komentara

Papu dočekalo milijun Hrvata, a on je poručio: 'Budite hrabri!'

Papa Ivan Pavao II. s Hrvatskom je imao posebnu vezu. U devet godina posjetio je čak tri puta. Prvi put na današnji dan prije točno 25 godina. Doletio je u Zagreb i na izlasku iz aviona poljubio hrvatsku zemlju

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
47 komentara

Papa Wojtyla odigrao je i važnu ulogu u priznavanju Hrvatske i bio je među osobama koje su nam u tome pružale podršku.

Prvi put u posjet Hrvatskoj je došao kada su ratne rane bile još svježe. U Zagrebačku zračnu luku doletio je 10. rujna 1994. godine.

Doček na ulicama Zagreba bio je nevjerojatan

Na izlasku iz aviona je poljubio hrvatsku zemlju koju su mu tada prinijeli u velikoj posudi jer je te godine operirao kuk pa nije mogao kleknuti i sagnuti se te poljubiti tlo kako je to obično radio kada je dolazio u posjet stranim zemljama.

Papa Ivan Pavao II u Dubrovniku TRI DANA ŽALOSTI Omiljeni Papa: Kako su Hrvati plakali za Ivanom Pavlom II.

U zračnoj luci su ga dočekali tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Odsvirane su papinska i hrvatska himna, a onda se Ivan Pavao II. okupljenima u zračnoj luci obratio na hrvatskom jeziku.

- Danas sam ovdje, u hrvatskoj zemlji kao goloruki hodočasnik Kristova Evanđelja koje je navještaj ljubavi, sloge i mira - rekao je papa Ivan Pavao II. kada je te 1994. prvi put posjetio Hrvatsku.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nakon govora Ivan Pavao II. je ušao u papamobil koji ga je provozao ulicama Zagreba. Doček na ulicama Zagreba bio je nevjerojatan. Ljudi su došli iz cijele zemlje kako bi vidjeli papu.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sve ulice kojima je prolazio bile su do maksimuma ispunjene mnoštvom koje je mahalo zastavicama u bojama Vatikana. 

Privatni album SVETI OTAC Papa u njihovim srcima: Kako nam je uspio promijeniti život

Papa se prilikom prvog posjeta u Zagrebačkoj katedrali molio na grobu kardinala Alojzija Stepinca za kojeg je rekao da je "najsvjetliji lik i istinski čovjek Crkve".

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL 'Hodočasnik pomirenja'

Predvodio je i misu na zagrebačkom hipodromu na kojoj se okupilo oko milijun ljudi.  Na bogoslužju je bilo i 50 biskupa te 1.500 svećenika. 

Papa je tada kao 'hodočasnik pomirenja' uputio poziv na pomirenje i mir. Istaknuo je kako je nužno promicati kulturu mira nadahnutu osjećajima tolerancije i univerzalne solidarnosti.

Papst Johannes Paul II. in Deutschland 1980 SNAGA VJERE Medicina nije znala objasniti: Čuda pape Sv. Ivana Pavla II.

Pozvao je i na oprost, a mlade je pozvao da se odupru napasti nasilja i grade budućnost na suživotu, dijalogu i suradnji.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

- Sadašnje tragične podjele i napetosti ne smiju biti uzrokom zaborava da mnogi elementi ujedinjuju narode koji su danas u ratu. I zato je hitno i nužno skupiti sve ono što ujedinjuje i time graditi nove perspektive bratske solidarnosti - rekao je Papa u svom govoru - rekao je Papa u svom govoru na Hipodromu.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na odlasku iz Hrvatske u svom govoru u zagrebačkoj zračnoj luci Papa je rekao:

'U ovom trenutku, kad se ponovno vraćam u Vatikan sa sobom, kao uspomenu, nosim vaše lice, vaše oči u kojima sam čitao žarku želju da se sadašnjica popravi i da budućnost procvjeta. Svima, posebno mladeži, još jednom dovikujem: Budite hrabri!'
 

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message