Obavijesti

News

Komentari 25

Ivan Turudić o komentarima politike na presude: To su tako grube, klevetničke izjave...

Ivan Turudić o komentarima politike na presude: To su tako grube, klevetničke izjave...

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda ocijenio da su suci hrabri, ali da su problem nedovoljno dobro provedene istrage. Oštro se obrušio na političke komentare aktualnih presuda kao što je ona za Sauchu

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić komentirao je najnovije presude u hrvatskom pravnom sustavu Tomislavu Zauchi i Sandri Zeljko, a na pitanje trebaju li suci biti malo više hrabri, za RTL Danas rekao je: 

- Suci imaju hrabrosti, suci neke prijedlog usvajaju, neke odbijaju. U konkretnom slučaju naravno ne, to je tek prvostupanjska presuda. Mislim da su problem nedovoljno dobro provedene istrage.

Prema njegovom mišljenju raspravni sudci dolaze u poziciju da za vrijeme rasprave, kad bi se trebali analizirati već provedeni dokazi, moraju provoditi nove dokaze. 

- Očigledno sudsko vijeće nije moglo zaključiti pouzdano bez da je toliko puta vještačilo - rekao je Turudić o presudi za aferu Dnevnice.

Političko komentiranje presude Turudić tvrdi da ''gleda s gnušanjem''. 

- To mi je nevjerojatno, da se tako usude ponašati političari Saborski zastupnik Grmoja bi se kladio da prvookrivljenik nije počinio to djelo, ja ga pitam je li on pročitao spis. Zna li on išta o tome? Zna li on išta o ijednom vještačenju. Na osnovu čega on to zaključuje? Je li on tako vidovit? Saborski zastupnik Raspudić govori, da je okrivljenik bio u saborskoj većini, da ne bi bio osuđen. To su tako grube, klevetničke izjave kojih bi se trebali kloniti nosioci visokih političkih dužnosti. Tu je pribraja i izjava Dalije Orešković. Sve ih pozivam da ponovo pročitaju predmet Peša protiv Hrvatske - kazao je Turudić.