News

Komentari 28

Ivanka Trump ispitana pod zakletvom zbog zlouporabe sredstava za inauguraciju

Ivanka Trump ispitana pod zakletvom zbog zlouporabe sredstava za inauguraciju

U tužbi iz siječnja ove godine, Racine je ustvrdio da je došlo do zloupotrebe neprofitnih fondova s ciljem obogaćivanja obitelji Trump

Ivanka Trump, kći i savjetnica američkog predsjednika Donalda Trumpa, ovog tjedna ispitana je pod zakletvom u sklopu građanske tužbe zbog zlouporabe sredstava za Trumpovu inauguraciju prije četiri godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Trumpovi u svađi 

Ured državnog tužitelja Distrikta Columbia Karla Racinea objavio je u utorak u sudskom spisu da se svjedočenje dogodilo tog dana.

U tužbi iz siječnja ove godine, Racine je ustvrdio da je došlo do zloupotrebe neprofitnih fondova s ciljem obogaćivanja obitelji Trump, a u što je bilo uključeno Trumpovo nekretninsko poslovanje, kao i drugi subjekti.

Prema tužbi, neprofitna korporacija koja je oslobođena plaćanja poreza, imena 58. predsjednički inauguracijski odbor, u koordinaciji s obitelji Trump uvelike je preplatila prostor za događanja u hotelu Trump International u Washingtonu.

Tvrdi se da je u jednom slučaju neprofitna organizacija platila više od 300 tisuća dolara za održavanje privatnog prijema u hotelu Trump za predsjednikovo troje najstarije djece - Donalda mlađeg, Ivanku i Erica - a na večer Trumpove inauguracije, 20. siječnja 2017. godine.

- Zakon zahtijeva od neprofitnih organizacija da svoja sredstva koriste u predviđene javne svrhe, a ne u korist privatnih osoba ili tvrtki" - izjavio je Racine ranije ove godine.

Tužbom se želi povratiti milijun dolara koji su navodno izravno usmjereni u obiteljsku tvrtku Trumpovih.

Glasnogovornik Bijele kuće nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar, dok su iz inauguracijskog odbora rekli da su njihove financije prošle neovisnu reviziju i da je sav novac potrošen na zakonit način.

Iako zakoni o financiranju kampanja ograničavaju veličinu doprinosa za kampanju, inauguracijski odbori mogu prihvatiti neograničene donacije, uključujući i one od korporacija, piše Reuters.

Prema podacima saveznog izbornog povjerenstva, 107 milijuna dolara koje je prikupio Trumpov inauguracijski odbor, kojim je predsjedavao nekretninski mogul i investitor Thomas Barrack, bilo je najveće u povijesti.

Bivši zamjenik šefa izbornog stožera Trumpove kampanje Rick Gates bio je zamjenik predsjednika inauguracijskog odbora. Inače, Gates je bio jedan od nekoliko Trumpovih suradnika osuđenih u istrazi bivšeg posebnog izvjestitelja Roberta Muellera o tome je li se Rusija miješala u izbore u SAD-u 2016. godine, napominje Reuters.

Najčitaniji članci