Obavijesti

News

Komentari 88

'Agrokor će s prvom dospjelom obveznicom biti u bankrotu...'

'Agrokor će s prvom dospjelom obveznicom biti u bankrotu...'
1

S prvom obveznicom Agrokor će imati rejting d - odnosno default ili bankrot. On to sada nema, samo zato što obveznica nije dospjela, kaže novinar Ratko Bošković

VIDEO

Kakav je sada scenarij s Agrokorom, koji su potezi Ivice Todorića, koji će biti utjecaj svih ovih događaja na kompletno hrvatsko gospodarstvo? 

"Ovo je povijesni dan", kazao je Antonio Alvarez III novinarima danas, nakon što su bankari jednoglasno izrazili namjeru da financiraju financijske potrebe grupe pod uvjetom da ovo financiranje ima status prioriteta pod novim zakonom za sistemski važne kompanije, koji je danas izglasan u Saboru. Ivanov je zamoljena da to komentira.

"Povijesno može biti ako radnici i dobavljači njime budu zadovoljni, odnosno tek kad se aranžmanu priključe dobavljači, ako se poslovanje vrati u normalu", kazala je profesorica Ekonomskog instituta Marijana Ivanov gostujući u Pressingu na N1.

Todorić će već sutra tražiti aktivaciju "lex Agrokora"?

"Na putu smo da izbjegnemo krizu likvidnosti u koje gospodarstvo može doći. Kriza likvidnosti koja je prijetila, na putu je da se ne dogodi, kada se u Agrokor upumpa svježi novac, kako bi on mogao platiti dobavljače i obveze. Nama informacije nisu do kraja jasne, ali izvana vidimo krizu likvidnosti - to se vidi i u trgovinama Konzuma i kod konkurencije. Puno je prehrambenih proizvodi koji su na akciji i 20 posto. Nadam se da će se u ponedjeljak vratiti roba svih dobavljača, kao što je i g. Alvarez rekao da se nada, jer jamstva nema. Problem nije riješen, ali kad banke daju novac, riješit će se problem likvidnosti", kazala je Ivanov.

Novinar Večernjeg lista Ratko Bošković navodi da ovo samo rješava kratkoročno krizu.

"Kriza je počela kad je Todorić došao u Vladu i tražio milijardu i pol kuna. No, prava kriza nastaje na proljeće 2018. kada na naplatu stiže veliki PIK kredit, pa onda i obveznice u 2019., koje su na ukupno 900 milijuna eura. Ključni je prolem što Agrokor to ne može servisirati, jer on je duboko insolventan. A banke ga tu ne mogu spasiti, samo će mu povećati dug", kaže on.

Ivanov se djelomično slaže, ali ipak poziva na optimizam.

"To sve stoji, ali treba gledati kompletno restrukturiranje, koji će trajati dvije godine. Prvo vodite računa o kešu, a onda gledate na obveze - ove koje su spomenute su kritične. U tom vremenu od dvije godine treba stvoriti kapital, koji nedostaje Agrokoru. Koliko su obveze Agrokora porasle i je li taj kapital pozitivan ili negativan, ne znamo - treba napraviti dokapitalizaciju. Drugi investitori će morati uložiti novac u poduzeća, ove banke, ruske ili neke druge. Dijelom će se, nažalost, morati povećavati dug, ali može se tražiti da se dio novca upumpa u kapital. Onda se cijeli dug može restrukturirati, može se dogovoriti nove uvjete, produžiti kratkoročni dug na dulje razdoblje, kako bi dio obveza prenijeli na budućnost. To, naravno, nosi i nove kamate. A moraju se smanjiti i troškovi kamate. Agrokor se zaduživao po visokim kamatama, a i ovaj novac će ići po visokim kamatama zbog lošeg rejtinga, koji će ostati loš još neko vrijeme. Dio duga će se sigurno pretvarati u vlasništvo", prognozira Ivanov.

Na pitanje kako komentiraju amandman da se garantira bankarima da će biti u prvom naplatnom redu, odnosno je li se pogodovalo bankarima, spremnim za upumpavanje novca, Ivanov navodi da je "lex Agrokor pogodovao mnogima ne samo bankarima". No, ističe da će te banke sada biti spremne dati novac, iako je rejting jako loš.

"Onaj tko će danas uložiti sredstva u dug Agrokora, želi sigurnost i on svoju zadnju poziciju želi promijeniti u prvu, uz nadu da će restrukturiranje uspjeti", kazala je Ivanov.

"Mislim da će koncern se raspasti"

Bošković kaže da je istina ono što govori Ivanov.

"Doista je, by the book, da se sada poveća kapital, jer se ne može rasti samo na kreditima, međutim, ne vidim zašto bi netko riskirao dobar novac", kaže on.

"S prvom obveznicom Agrokor će imati rejting d - odnosno default ili bankrot. On to sada nema, samo zato što obveznica nije dospjela. To je po američkim pravilima, tu nema šale i tu - kad ona dospije, Agrokor je u potpunom bankrotu. Ne vidim zašto bi tu netko uložio, jer u tom trenutku biznis neće vrijediti ništa", kaže on i nastavlja s nimalo optimističnim prognozama.

"Mislim da će koncern se raspasti i društva će ići u predstečaj ili stečaj. Agrokor nije sistemski važna kompanija, nego holding obitelji Todorić. On samo upravlja ovisnim društvima - Belje, Jamsnica, Ledo - koja su samostalno registrirana sa svojim upravama i vlasnicima uz Agrokor. Agrokor njima upravlja putem ugovora. U slučaju predstečajne nagodbe ti ugovori se raskidaju i sve dospijeva na naplatu - onda će se vidijeti odnosi u Belju, u tvornici ulja", kaže Bošković, a tek onda će investitori vagati. Svi se nadamo da to neće biti većinsko rusko, ali oni traže trećinu, navodi Bošković.

Ne isključuje se mogućnost da je preuzimanje Agrokora šira geostrateška priča, ovim im u ruke prelaze značajni resursi, prvenstveno distribucija hrane. Na pitanje treba li se toga bojati, Ivanov kaže:

"O tome se trebalo voditi računa prije zaduživanja ruskih banaka. No, u toj samoj priči ne treba tražiti zlo prije nego što se nešto dogodi. Investitore zanima prinos - bili oni iz Nizozemske ili neke druge zemlje. A čim su Rusi u pitanju, odmah se govori o geopolitičkoj igri i Agrokokr je u tom globalnom preslagivanju, koje se u ovom trenutku doista događa, ispao dio te priče", kazala je. Kada su u pitanju ruske banke, navodi Ivanov, ona bi ostala pozitivna.

"Godinama Hrvatska nije imala bolju suradnju s Rusijom, a mogla je. Nikad se nismo trebali odricati tog tržišta za plasman robe i mogućnosti ulaganja u Hrvatsku", navodi ona, dodajući: "Odnose treba razvijati, a ne stvarati probleme tamo gdje ih nema."

"Alvarezu se čudim što ovako nastupa, jer on nema za to ovlaštenje"

Gdje je Todorić i je li neuobičajeno da se premijer nalazi s konzultantom poput Antonia Alvareza III, komentirala je zatim Ivanov. 

"Naravno da je to neuobičajeno. Ja mislim da je Agrokor sistemski važna tvrtka, jer može ugroziti financijsku stabilnost. Na ta poduzeća se nadovezuju i druga, cijela država je usmjerena prema tom lancu, iako ima i drugih, ali to može izazvati ogromnu dužničko-vjerovničku krizu", kazala je. Na pitanje je li bila greška sva jaja držati u jednoj košari, kaže: "Model je bio pogrešan, ali država nije imala mehanizme ili ih nije htjela upotrijebiti prema tom sustavu."

Kada je upitan tko je zapravo vlasnik Agrokora u ovom trenutku, Bošković je kazao: "To nitko ne zna, iako za Todorića još piše da je u upravi".

"Alvarezu se čudim što ovako nastupa, jer on nema za to ovlaštenje. Pitam se ima li uopće radnu dozvolu", kaže on.

Budući da je N1 objavio tijekom poslijepodneva da je prijavljan Carinskoj upravi zbog mogućeg nepostojanja dozvole, odnosno nužne registracije, Bošković kaže: "Ja sam se pitao tko će to prvi reći. U tom smislu je čudno što ga premijer prima, jer je on osoba izvan zakona. Jedini ovlašteni za zastupanje tvrtke su predsjednik uprave ili dva člana uprave. Bez toga je sve neslužbeno ili poluslužbeno".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.