News

Komentari 57

Ivić: 'Među umrlima su praktički isključivo necijepljeni pacijenti'

Ivić: 'Među umrlima su praktički isključivo necijepljeni pacijenti'

Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split u Dnevniku HRT-a komentirao je situaciju u splitskoj bolnici u kontekstu covida. Za davanje otkaza onima koji se ne žele cijepiti, kaže, nema ovlasti

Prof. dr. sc. prim. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split rekao je u večerašnjem Dnevniku HTV-a kako je cijepljeno oko 8 posto njihovih bolesnika koji su hospitalizirani zbog uglavnom teže kliničke slike, dok su svi ostali, njih više od 90 posto, necijepljeni. 

- Među umrlima su praktički isključivo necijepljeni - rekao je Ivić.

- Slikovito volim kazati da bi, kad bismo svi bili cijepljeni, u ovom času u splitskoj bolnici bilo možda od osam do deset bolesnika, na respiratoru možda jedan ili dva, a umrlih bismo imali možda jednoga ili dva tjedno - dodao je.

Referirajući se na nedavni slučaj u kojemu je u zadarskoj bolnici na respiratoru umro potpuno zdrav 33-godišnji muškarac, zaključio je kako je cijepljenje vjerojatno jamstvo da bi preživio.

- Naravno da uvijek postoje iznimke, mi znamo da u populaciji postoje one osobe koje, naizgled zdrave, ipak ne odgovaraju dobro na cjepivo. Njih u pravilu štiti kolektivna imunost - ako su svi drugi cijepljeni, onda je mala šansa da će se oni zaraziti. Ali takvih iznimaka uvijek ima, s tim da, naravno, mi ne možemo za ovaj pojedinačni slučaj bilo što do kraja kazati. Ako je bio zdrav, cjepivo bi mu najvjerojatnije bilo od koristi - objasnio je predstojnik KBC-a Split.

Rekao je i da u njegovoj klinici nema djelatnika koji se odbijaju testirati.

Dodao je da kao ustanova nemaju ovlast da bi na temelju toga bilo komu dali otkaz. Međutim, kaže, ako gledamo procijepljenost u našoj zemlji, zdravstveni sustav je daleko najbolje procijepljen.

Potvrdio je da će zbog zahladnjenja i češćeg boravka u zatvorenom doći do jačanja četvrtog vala.

- Tako je uvijek tako bilo i ne postoji ni jedan razlog da tako ne bude i sada - rekao je Ivić u središnjem Dnevniku.