Obavijesti

News

Komentari 14

Ivo Baldasar: Marijana Puljak misli da ima monopol na pamet

Ivo Baldasar: Marijana Puljak misli da ima monopol na pamet
1

Splitski gradonačelnik reagirao je na prozivke iz stranke Pametno, kaže kako Puljak "ili ne zna, a vodi Pametno ili, što je još gore, svjesno i vrlo prizemno manipulira najosjetljivijim skupinama građana"

VIDEO

Marijana Puljak iz stranke Pametno oštro je reagirala na splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara koji proziva gradske vijećnike zbog neizglasavanja proračuna za 2017. godinu.

- Jedini krivac zašto proračun grada Splita nije usvojen i zašto je danas otežano financiranje brojnih gradskih i civilnih subjekata, je sam gradonačelnik. On je taj koji je radio loše, pogodovao pojedinim interesnim skupinama, prekomjerno zapošljavao, namještao natječaje, zanemario civilni sektor i vrijednost udruga i danas doveo u pitanje financiranje istih. Ovo je samo pokušaj pritiska na izglasavanje novog prijedloga proračuna kojeg Gradskom vijeću gradonačelnik namjerava iznijeti u ožujku. Pitamo se što je i kome gradonačelnik nešto obećao pa ga hvata panika? Prijedlog proračuna za 2017. bio je potpuno nerealan, prenapuhan i rastrošan: 1,3 milijarde kuna! Znači ovo stanje je posljedica, a gradonačelnik uzrok, ne obrnuto – kaže Puljak. Na snazi je odluka o privremenom financiranju po kojem se Grad Split financira tako da može potrošiti 25 posto sredstava realiziranih u 2015. godini što je 192.306.000,00 kuna.

- I tu se javlja problem jer Gradonačelnik sam određuje prioritete. Tako njemu i u ovom privremenom financiranju prednost ima šetnica na Zapadnoj obali, u odnosu na udruge, sport ili dječja igrališta. Javnost treba znati da Grad već godinama kasni s isplatom sredstava udrugama i sportašima zbog čega se oni snalaze sami sve dok retroaktivno ne dobiju sredstva – kaže Puljak. 

Na njezine optužbe vrlo brzo je priopćenjem reagirao Baldasar navodeći kako Marijana Puljak "ili ne zna, a vodi Pametno ili, što je još gore, svjesno i vrlo prizemno manipulira najosjetljivijim skupinama građana."

- U privremenom financiranju se prvenstveno podmiruje hladan pogon (troškovi struje, vode, održavanje cesta, zelenih površina, javne rasvjete, plaće vrtića, kazališta, vatrogasaca, uprave...). Zatim se podmiruju ugovorne obveze iz prethodne godine, a koje je prihvatilo Gradsko vijeće usvajanjem proračuna i rebalansa. To znači da šetnica koju spominje Pametno nikako nije prioritet Gradonačelnika već je projekt izglasan od strane Gradskog vijeća, tim više što su radovi započeti u 2016., pa je upitno kako bi to vijećnica Puljak ostavila otvoreno gradilište, a istovremeno utvrdila neke nove prioritete protivno Zakonu?! Nadalje se podmiruju sve obveze po kreditima, izdanim obveznicama. U Odluci o privremenom financiranju je potrebno osigurati nastavak isplate sredstava korisnicima i to posebno raznih socijalnih naknada... Na što se smiju trošiti novci temeljem Odluke o privremenom financiranju ne određuje Ivo Baldasar nego Zakon kojeg nisu pročitali ili razumjeli oni koji smatraju da imaju monopol na pamet, a da će svi ostali kao glupi poslušno ih slijediti – oštar je Baldasar u svom priopćenju. Smatra da su vijećnici mogli iznijeti amandmane na proračun i izglasati ga kakvog žele, no da to nisu učinili jer im je jedini cilj srušiti i poniziti njega.  

- Malo su se preračunali jer nisu ukalkulirali o koliko će se sudbina očešati. Ja ću ponovo na Gradsko vijeće dati isti prijedlog proračuna. Oni neka se potrude i, ako im je stalo do ljudi i grada, a ne samo do toga da mene ruše, neka predlože amandmane i njima prilagode proračun svojim željama. Gospođa Puljak, koja je svoju kandidaturu za gradonačelnicu Splita objavila u Zagrebu (?!), morala bi se makar pokušati više koncentrirati na stvarnost i činjenice jer svojim istupima pokazuje da je kao vijećnica malo do nimalo informirana o zakonima i radu gradskih službi. Trebala se zadržati na aktivizmu, jer s ovolikom dozom destruktivnosti i neznanja teško bi mogla na čelo ičega, a kamoli grada poput Splita. Netrpeljivost i klevete prema meni osobno me ne diraju, ali me itekako dira obmanjivanje javnosti i građana koji ovo ne zaslužuju – zaključuje Baldasar. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...
'JA SAM POBJEDNIK'

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...

LOKALNI IZBORI Kerum tvrdi da je pokraden: 'To nije viđeno ni u Zimbabveu, ni u Ugandi. Sram ih bilo, njihova predsjednika i sve njih. Ispričavam se gledateljstvu, ali njima nikako'

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"
NAKON POBJEDE NA IZBORIMA

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"

NIJE ZA NOVE IZBORE: Radimir Čačić razgovarao je s novinarom 24sata Borisom Rašetom i prokomentirao lokalne izbore, krizu u svojoj bivšoj stranci HNS-u kao i krizu Vlade
Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca
DAMIR MANDIĆ

Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca

Markantni ravnatelj karlovačke gimnazije Damir Mandić (HDZ) novi je karlovački gradonačelnik. Obiteljski čovjek, otac troje djece nekad je mislio da će svoj život posvetiti Bogu...