Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Čuo sam da Ježić traži način kako vratiti 5 milijuna eura'

Bivšeg premijera se u slučajevima Hypo i INA-MOL tereti da je MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini za 10 milijuna eura, te da je uzeo proviziju od Hypo banke

Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
107 komentara

USKOK je nekritičan jer je izjave Roberta Ježića prihvatio zdravo za gotovo. USKOK nije pribavio nikakve dokumente iz kojih bi se vidjelo da Ježić govori istinu. Ježić je tvrdio da su Ceroma i Hangarn Oil MOL-ove tvrtke, a kada su saznali da je vlasnik tih firmi Mihail Gucerijev nisu ga zvali da da iskaz. USKOK nije obavio svoj posao i nije napravio sve što je trebao, a Ježić laže. On je kupio izlazak iz pritvora i vraćanje putovnice, time što je predstavio da je pet milijuna eura novac za mene, rekao je u utorak u svojoj obrani bivši hrvatski premijer Ivo Sanader. 

Robert Ježić, glavni svjedok USKOK-a, podsjetimo, tvrdi kako je MOL na račun njegove tvrtke u Švicarskoj uplatio pet milijuna eura mita za Sanadera. Tužitelji tvrde da je Sanader trebao dobiti mito za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i. Sanader pak tvrdi kako je tih pet milijuna eura Ježić dobio za lobiranje za Družbu Adria. 

"Novac nije bio moj nego je Ježić s njim dokapitalizirao svoje firme"

- Novac je na račun Xenoplasta uplaćen 17. lipnja 2009. 29. lipnja se temeljni kapital Xenoplasta povećava za milijun švicarskih franaka, a Diokija za 2,5 milijuna švicarskih franaka. Dakle 12 dana kasnije dokapitalizirao je svoje tvrtke - kaže Sanader. 

Sanader se u obrani pozvao i na Mađara te je rekao kako su oni utvrdili da ciparske tvrtke nisu MOL-ove i da novac nije isplaćen njemu.

- Zašto to USKOK nije razmatrao? Kao da se radi o nekoj banana državi, a ne o članici EU. USKOK se pravi papskiji od pape. Mađarska je članica tamo gdje mi želimo ući 1. srpnja - kaže Sanader.

"Ugovor INA-e i MOL-a je dobar"

Sanader je rekao i kako smatra da je ugovor između MOL-a i INA-e koji je izdogovarala njegova vlada dobar jer INA dobro posluje i dalje dobre rezultate.

-  Reći ću nešto što će za USKOK, pretpostavljam, biti blasfemično. Nije važno tko upravlja INA-om, nego ostvaruje li ona dobit ili ne. U gospodarskom životu ključ je jesi li uspješan ili nisi. Je li nama važno da INA-om upravljaju nesposobni hrvatski menadžeri ili strani menadžeri koji će ostvarivati dobit - pitao se Sanader i dodao:

- USKOK i tužiteljstvo nisu smatrali te ugovore štetnim dok se nije pojavio 'Ero s onog svijeta' u liku Roberta Ježića. Kad je Ježić izmislio ovu priču da sam dobio mito, zaključeno je da su ugovori štetni. Zašto to nije rekao prije?


Možda vas zanima i ovo:
Message