Obavijesti

News

Komentari 40

Hoće li nova afera s INA-om srušiti premijera Plenkovića?

Hoće li nova afera s INA-om srušiti premijera Plenkovića?

Jedan HDZ-ov premijer prodao je nacionalne interese u INA-i i zbog toga kasnije završio u zatvoru. Drugi HDZ-ov premijer sada se mora braniti od optužbi da je u INA-i izdao nacionalni i energetski interes Hrvatske.

VIDEO

Dragan Kovačević predstavio se kao doktor znanosti i vodio računa o tome da svaki puta predsjednika Vlade apostrofira kao "magistra Plenkovića". 

Kao makar mali udar na premijerovu taštinu.

No ključna je bila je druga izjava bivšeg predsjednika Uprave Janafa, a sada Uskokova optuženika, protiv Andreja Plenkovića i bivšeg ministra Tomislava Ćorića na Antikorporativnom vijeću u Hrvatskom saboru: "Bio je to korporativno dobar posao, ali nacionalno i energetski nije bio".

Radilo se, naravno, o Memorandumu iz 2018. godine kojim je donesena odluka o zatvaranju sisačke rafinerije i predaji hrvatske nafte MOL-ovim rafinerijama.

Što s Plenkovićem?

Dragan Kovačević tako je ipak uspio reći u Hrvatskom saboru ono što je HDZ pokušao spriječiti, pa i sabotirati, a onda i aktivno bojkotirati.

I sada se postavlja pitanje kako će se to odraziti na Andreja Plenkovića.

Može li INA, osim onih milijardu opljačkanih kuna iz naftne kompanije, doći glave premijera Plenkovića, slično kao što je stajala slobode Ivu Sanadera?

Sanader nije pao zbog INA-e, ali je zbog INA-e završio u zatvoru, uz optužbu da je prodao hrvatske nacionalne interese mađarskoj kompaniji. Sada bi se isto moglo odnositi i na "magistra Plenkovića".

Goli strah

Jer HDZ je uložio toliku energiju, napor, kapacitete, pa i političke karijere, da spriječi javno saslušanje aktera afere s Memorandumom, da se iza toga ne može kriti ništa osim golog straha. Straha od toga što bi se moglo otkriti. Straha od političkih posljedica po Vladu, u trenutku kad je pljačka INA-e još svježa, a energetska kriza sve izraženija.

Jer tko zna što iz INA-e sve može iskuljati.

Damir Habijan, HDZ-ovac gurnut u prve redove otpora Antikorupcijskom vijeću, upozorio je da se ne poštuju propisi i poslovnik Sabora, da se ne poštuju "hijerarhija i institucije", a onda naglasio da "ako postoje osnovane sumnje da je bilo tko počinio kazneno djelo, to se mora prijaviti nadležnim institucijama".

Međutim, ovdje je kazneno djelo u drugom planu.

Političke posljedice

HDZ ovdje strepi od političkih posljedica. Osim činjenice da su nadležne institucije tek jedan telefonski poziv udaljene od premijera Plenkovića. 

Ovdje je u pravom planu, kako je naglasio Kovačević, izdaja nacionalnih interesa.

Ivo Sanader taj nacionalni interes prodao je za svoj džep, a njegova Vlada u tome ga svojim dizanjem ruku podržala. Za Andreja Plenkovića to se zasad ne tvrdi, ali nanošenje štete nacionalnom interesu u INA-i dovoljno je teška optužba za premijera i stranku koja se desetljećima nameće kao ekskluzivni zaštitnik nacionalnih interesa.

HDZ se dugo vadi iz blata u koji se uvalio s MOL-om i Mađarima, a sada ga ova priča s Memorandumom i gašenjem rafinerije u Sisku ponovno baca u živo blato. I što se više koprca, dublje tone.

HDZ pobjegao

I još nešto: HDZ je imao priliku javno se na Antikorupcijskom vijeću suprotstaviti Kovačevićevim riječima, ali je odlučio pobjeći, sakriti se, odnosno regrutirati Hrvoja Zekanovića da sabotira njezin rad.

Jasno, teško je očekivati da će ovo Kovačevićevo saslušanje dovesti do rušenja Plenkovića. Još je teže očekivati da će Plenković zbog toga podnijeti ostavku i objaviti da je "njegova dionica završena". Naročito u državi u kojoj HDZ i dalje drži u rukama sve ključne institucije. 

A one koje ne drži nastoji srušiti, osakatiti, sabotirati.

Međutim, INA će biti batina kojom će oporba mlatiti Plenkovića sve do idućih izbora, a HDZ-ovi birači morat će ponovno slušati priču o tome kako se njihov premijer poigravao s nacionalnom naftnom kompanijom i strateškim nacionalnim interesima.

Osim ako ne smatraju da je HDZ-u to jedinom dozvoljeno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa