Obavijesti

News

Komentari 14

Ivo Zorica iz poznate alkarske obitelji slavodobitnik Alke

Ivo Zorica iz poznate alkarske obitelji slavodobitnik Alke

Ivo Zorica rođen je 1983. godine. Po naobrazbi je ekonomski tehničar zaposlen kao službenik u sinjskoj poslovnici PBZ. Oženjen je i dolazi iz poznate obitelji Zorica, kao drugi alkar

VIDEO

Alkar Ivo Zorica sa sedam punata slavodobitnik je 305. Sinjske alke. Ovo mu je prva Alka, a do sada je osvajao tri čoje, a prije dva dana osvojio je četvrtu Baru.         

Ivo Zorica rođen je 1983. godine. Po naobrazbi je ekonomski tehničar zaposlen kao službenik u sinjskoj poslovnici PBZ. Oženjen je, sa suprugom Monikom ima sina i kćer. Dolazi iz poznate obitelji Zorica, kao drugi alkar. U pratnji barjaka debitirao je 2000. godine, a 2002. godine postao je alkar kopljanik. Od 2006. do 2013.godine bio je zamjenik alaj-čauša.

Svečano na Alki

Sinjska Alka je inače održana u ništa manje svečanom ruhu nego prethodna 304 izdanja. Došli su predstavnici vlasti, gotovo svi, dotjerani, pristojni, kako i priliči, uz mnoštvo osiguranja i nešto sitno oporbe. Uglavnom Mostovci.

Popodnevni dio događanja počeo je pred crkvom. Inspirirani pojedinac s maskom na kojoj je grab HOS-a mahao je zastavom sa šahovnicom bez krune.

Četiri žene odjevene u visoke potpetice hladile su se lepezama. Prodavač kokica nalaktio se na aparat i promatrao kako kod konkurenta koji prodaje mjedene i pozlaćene alke nastaje sve veća gužva. 

Novinari su čekali da poput mladenka iz crkve izađe Andrej Plenković. Ranije je bio pljusak s grmljavinama pa su nastale blatnjave lokve. Iz kafića se čulo razbijanje čaša. Neku ekipu ponjeli su bećarci. Usred Sinja.

Konačno, iz crkve gdje na mjestu svete vode stoji dezinficijens, izašao je premijer. 

Novinari su ga tražili da se izjasni oko riječi Milorada Pupovca i srpske premijerke, a koje su se ticale održavanja obljetnice Oluje tako da je ova Alka počinjala u ozračju neke druge tradicije. Krenuo je, zatim, premijer, u pratnji ministara i pretjerano snažnog osiguranja, ka svojoj VIP loži.

Putem su na nekom od štekata sreli Mostovca Mira Bulja. Pozdravili su se sasvim lijepo. Uz Bulja su i Nikola Grmoja i Ante Kujundžić, načelnik Podbablja kod Imotskog, sada saborski zastupnik. Iza VIP lože, odnosno u odmaralištu za odabrane, u plastične čaše točili su se bijelo vino, gusti sok, Coca-Cola i mineralna. 

Sinj: Uzvanici na Vojvodovom prijemu u Alkarskim dvorima

Supruge Zorana Milanovića i Gordana Jandrokovića zapričale su se uz neku njima zajedničku temu, a onda klapa Sveti Juraj HRM-a otpjevala himnu. Ruka je na srcu, razmak se ne drži, maske se ne nose. Baš na Alku, Splitsko-dalmatinska županija imala je 30 novooboljelih od čega se za 22 nije znalo gdje su pokupili virus. 

Kako god, predsjednik Hrvatske primio je dar od predsjednika viteškog alkarskog društva Stipe Jukića. Bila je to velika alka. Milanović je rekao da će mu to sada biti četvrta u uredu. Ništa dalje nije kazao, iako su se novinari nadali govoru. 

Slavodobitnik 305. Sinjske alke, Ivo Zorica

A onda je Stipe Jukić održao govor u kojem je kazao da mu je drago kako je tradicija i ove godine nastavljena, te da se oni, organozatori, pridržavaju epidemioloških mjera.

- Ne želeći prekidati tradiciju, poštujući epidemiološku struku, Alka se i dalje održava. Želim alkarima oko sokolovo i čvrstu desnicu, uz zagovor čudotvorne Gospe sinjske - zaželio je Jukić. 

Začuli su se pucnjevi, bubnjevi i lupanje kopita. Alka je počela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.