Obavijesti

News

Komentari 77

Iz Amerike se širi snimka koja će vas naježiti: Bijelci kleče i mole Afroamerikance za oprost

Iz Amerike se širi snimka koja će vas naježiti: Bijelci kleče i mole Afroamerikance za oprost
5

Sve je počelo s igračem američkog nogometa Colinom Kaepernickom koji se spustio na jedno koljeno tijekom izvođenja himne, u znak simboličnog prosvjeda protiv policijske brutalnosti prema Afroamerikancima...

VIDEO

Nevjerojatna snimka dolazi iz SAD-a nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, a prizor je vrijedan divljenja.

Na snimci se vide bijeli vjernici koji u Houstonu u Teksasu kleče pred svojim susjedima Afroamerikancima i mole ih za oprost.

- Tražimo oprost od naše crne braće i sestara za godine i godine rasizma, sustavnog rasizma - može se čuti kako govori bijeli muškarac na čelu okupljenih, u govoru koji je u isto vrijeme bio molitva bogu i molba za oprost. 

 

I ostali vjernici kleče i mole za oprost dok Afroamerikanci ne mogu suspregnuti suze.

- Ovdje smo danas jer je policajac klečao na vratu crnog muškarca - što nam je draže? To ili da klečimo u miru i solidarnosti? -zapitao se Johnny Gentry, organizator molitve. 

Zašto policajci kleče pred prosvjednicima?

Sve je počelo s igračem američkog nogometa Colinom Kaepernickom koji se spustio na jedno koljeno tijekom izvođenja nacionalne himne, u znak mirnog i simboličnog prosvjeda protiv policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Ubrzo su njegovu prosvjednu gestu preuzeli i drugi sportaši, a sada to rade i policajci, usred nereda i nasilja koji se trenutačno događaju u SAD-u nakon potresnih prizora policijskog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Policajci su kleknuli, pognutih glava u molitvi i u znak solidarnosti s prosvjednicima i njihovom porukom "Crni životi vrijede" na prosvjedu u ponedjeljak u gradiću Coral Gables u okolici Miamija, a slični prizor se mogao vidjeti i u New Yorku gdje su u Queensu policajci bili na koljenima dok su im prosvjednici pljeskali i skandirali 'hvala vam' i 'držite mir'.

Istosu napravili i policajci u Washingtonu i to pred Hotelom Trump International, a na Twitteru su snimku istog čina objavili i policajci iz Sjeverne Karoline.

Da se val 'klečanja pred prosvjednicima' ubrzo proširio zemljom, dokaz su snimke iz Kentuckyja, Santa Cruza, Germantowna  u Marylandu, Des Moines u Iowi, Flintu u Michiganu i drugim gradovima.

U nekima od njih lokalni šerifi daju zaštitnu opremu i hodaju s njima.

Kaepernick: 'Ne mogu poštivati himnu zemlje koja ugnjetava crnce i ljude druge boje kože'

- Ne mogu i neću izraziti poštovanje prema zastavi i himni zemlje koja ugnjetava crnce i ljude druge boje kože. Za mene je to više od nogometa i sporta općenito i bilo bi sebično na to gledati na neki drugi način. Ulice su pune mrtvih ljudi, a oni koji su za to krivi dobivaju plaćeni godišnji i izvlače se nekažnjeni - objasnio je tada Kaepernick zašto kleči ispred zastave, a istu je praksu nastavio cijelu sezonu.

Američki predsjednik Donald Trump se, tada potpuno očekivano s obzirom na njegov stil i karakter, žestoko obrušavao na ove crne sportaše, tvrdeći da izražavaju nepoštovanje prema himni i pozivajući direktore njihovih klubova da ih otpuste nazivajući ih "kučkinim sinovima". 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.