Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sa stijene na Paklenici HGSS je spasio penjačice iz Njemačke

Dvije penjačice zaglavile su na stijeni 40 metara od izlaza. Spasili su ih trojica spasioca koji su se nalazili u kanjonu Velike Paklenice. Stigli su do njih za dva sata

Pixsell
Foto: Pixsell
18 komentara

Dvije njemačke alpinistice (32) i (52) penjale su Akademski smjer na stijeni u Nacionalnom parku Paklenica. Zapele su 40 metara od izlaza sa smjera, jer je taj alpinistički smjer naporan, a one su bile umorne. 

Odustale su nešto iza 18 sati i upomoć pozvale 112, a iz Centra su im poslali gorske spašavatelje, četvero članova iz zadarske stanice i GSS-ovku iz stanice Gospić. Odmah su krenuli u akciju, ali su se tek oko 20 sati uspeli do vrha stijene, a jedan GSS-ovac se spustio do promrzlih i umornih alpinistica. Nisu bile ozlijeđene.  

Jedna je penjačica uspjela uspeti se na vrh stijene uz asistenciju GSS-a, a drugu su izvukli preko sistema koji se zove Sv. Bernard. Za njima je došao i GSS-ovac koji im je pomagao. Na vrhu stijene penjačice su se ugrijale i okrijepile pa su se svi zajedno spustili do podnožja Velike Paklenice u 23.30 sati.

- Alpinistice su dobro odlučile da zovu pomoć. Obično ako se krenu same izvlačiti iz problema, dovedu se u još goru situaciju. Poštivale su pravilo da ostanu gdje jesu kad  ne mogu dalje - kazao nam je Josip Jandrić, pročelnik zadarske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja. Alpinistice su se vratile u Satrigrad, gdje su odsjele.

Možda vas zanima i ovo:
Message