News

Komentari 86

Izbjegavajte ih: Opasne plaže od kojih se ledi krv u žilama...

Izbjegavajte ih: Opasne plaže od kojih se ledi krv u žilama...

S prvim toplim zrakama sunca svi su počeli sanjati o moru i plažama. No tu idilu i na najljepšim svjetskim plažama mogu pokvariti različiti elementi. Jake struje koje prevare plivače, napadi morskih pasa i otrovnih meduza

Od Australije do Europe, zemaljska je kugla puna skrivenih kutaka na kojima su sklad mora i kopna zadivljujući. Oduzimaju nam dah i želimo se samo prepustiti kupanju i sunčanju. Ipak, neke od njih, koliko god lijepe bile, skrivaju u sebi tajne opasnosti.

POGLEDAJTE VIDEO: Opasnosti vrebaju na ovim svjetskim plažama

New Smyrnu vole ljudi, ali i  - morski psi

Plaža New Smyrna u američkoj državi Floridi vrlo je lijepa i popularna. No koliko je vole ljudi, toliko privlači i morske pse. Zbog čestih napada morskih pasa proglašena je jednom od najopasnijih na svijetu. Čak 15 posto ukupnih napada pasa na ljude u 2007. godini dogodilo se upravo na toj plaži.

No, nisu morski psi jedine "nemani" koje vrebaju iz morskih dubina.

Smrt od otrovne meduze u roku dvije do pet minuta

U Queenslandu u Australiji postoji plaža koja se zove Cape Tribulation. Ondje osim rijetkih posjeta krokodila i zmija otrovnica, iz same vode vrebaju otrovne meduze. Teško ih je primijetiti zbog prozirnog izgleda, a kada "oplaze" čovjeka, on može umrijeti dvije do pet minuta nakon dodira meduze.

Opasne morske struje: Utopilo se 83 ljudi

Osim morskih pasa i meduza, prijetnja sigurnosti čovjeka na moru često su morske struje. Morske struje na plaži na Hanakapiai na Havajima toliko je prevrtljiva da može prevariti i najiskusnije plivače. Zbog utjecaja struja u okolici plaže navodno se utopilo 83 ljudi, premda lokalne novine broje 30.

Na svu sreću postoje tisuće potpuno bezopasnih plaža na kojima ljudi mogu uživati, a puno ih je i našem Jadranskom moru.

Najčitaniji članci