Obavijesti

News

Komentari 102

Izbjeglice imaju hrpu pitanja: Pomažu im supružnici Nizar

Izbjeglice imaju hrpu  pitanja: Pomažu im supružnici Nizar
6

Gdje je Njemačka? Kad kreće vlak? Možemo li se slobodno kretati prugom i cestama? Samo su neka od pitanja koja postavljaju tisuće izbjeglica u Tovarniku

VIDEO

Gdje je Njemačka? Kad kreće vlak? Možemo li se slobodno kretati prugom i cestama? Hoće li nam netko donijeti barem nešto da pojedemo? To su tek neka od brojnih pitanja koja, sada se već može reći masa od najmanje 6000 izbjeglica, raspoređenih na željezničkom kolodvoru u Tovarniku, postavlja aktivistima Crvenog križa, novinarima i policiji.

UŽIVO IZ PRIHVATNOG CENTRA:

VIDEO

Većina njih ništa nije jela najmanje tri dana otkako su ušli u Makedoniju i nastavili putovanje do Šida te u noći na četvrtak gotovo u stampedu kroz kukuruzište ušli u Hrvatsku.

Premda nema dijela tračnica na željezničkom kolodvoru na kojem netko ne sjedi, izbjeglice se ponašaju mirno, pomalo shvaćajući da im domaćini koliko god se trudili i bili krajnje ljubazni prema njima ne mogu odjednom ponuditi sve što bi htjeli.

POGLEDAJTE VIDEO: Izbjeglice na željezničkom kolodvoru

Pokretanje videa...

24sata Video 00:20

Željko Lukunić/PIXSELL

Lavovsku ulogu u dramatičnoj situaciji priljeva tisuća novih izbjeglica u Hrvatsku odigrao je Shoukry Nizar i njegova supruga Dragana . Naime, oni su cijelu noć s policijom i megafonom u ruci obilazili mjesta na kojima su se, u većem broju grupirale izbjeglice, i davali im najosnovnije informacije koje su ih uspješno smirivale.

- Većina njih je došla iz Horgoša gdje su proteklih dana doživjeli kaos i gdje su bili smrtno preplašeni da im se tu ne dogodi slično. Mogu vam sa sigurnošću reći da su se vrlo brzo razuvjerili i primirili te zato nije ni došlo do nekih dramatični izgreda. Iskreno i mene je zaprepastila brojka u kojoj su nas jutros zapljusnuli - rekla je Dragana Nizar.

Mihael Hnatyšyn/24sata

Njezin suprug Shoukry, koji je inače 1984. došao u Hrvatsku studirati , a sada radi kao stomatolog, u Tovarniku je tijekom burne noći i jutra u potpunosti izgubio glas.

Lokalna policija u Tovarniku njih smatra herojima bez kojih bi situacija bila znatno dramatičnija nego što uistinu jest.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...