Obavijesti

News

Komentari 125

Izbjeglice zaobilaze Francusku, ali zato jure prema Njemačkoj

Izbjeglice zaobilaze Francusku, ali zato jure prema Njemačkoj
6

Nijemci izbjeglice žele što prije integrirati u društvo jer imaju slobodno 600 tisuća radnih mjesta. Za Francusku izbjeglice kažu da je dobra samo za turistički posjet

VIDEO

Američki New York Times piše kako njemačka vlada namjerava ubrzati proces za dobivanje azila da bi što prije u potpunosti integrirala izbjeglice u društvo. Razlog tome je što žele da izbjeglice svojim znanjem i vještinama smanje pritisak na tržište rada.

Naime, Njemačka očekuje dolazak oko 800.000 izbjeglica do kraja godine, a kancelarka Angela Merkel već je zajedno s najvećim nacionalnim kompanijama pokrenula kampanju o njihovom što bržem zapošljavanju i integriranju u društvo. Merkel ne želi da Izbjeglice iz Sirije, koji su većinom obrazovani ljudi, postanu državni štićenici. Želi da što prije počnu pridonositi razvitku državne ekonomije . Jer Njemačka je puna umirovljenika, a izdaci za njihovo liječenje su sve veći.

Reuters

Samo će dvije milijarde eura potrošiti kako bi pridošlice naučile njemački jezik jer to je jedan od najvažnijih uvjeta za dobivanje posla. Četiri najveća njemačka udruženja poslodavaca podržali su vladinu odluku o privremenom usporavanju priliva izbjeglica, ali isto tako smatraju da treba ubrzati proces zapošljavanja izbjeglica i učenje jezika i drugih vještina. Ipak, neki stanovnici Njemačke strahuju da bi oni mogli izgubiti radna mjesta i da bi im se mogle smanjiti plaće

POGLEDAJTE VIDEO: Tretman izbjeglica u Njemačkoj

Pokretanje videa...

24sata Video 00:26

Traže se zdravstveni radnici, inženjeri, fast food radnici...

Ponašanje Njemačke oštro je osudila predsjednica desničarske stranke "Nacionalni front" u Francuskoj Marin Le Pen. Ona je optužila Angelu Merkel da ohrabruje imigraciju kako bi "regrutirala" robove.

Nezaposlenost u Njemačkoj u kojoj živi 82 milijuna stanovnika, pala je najnižu točku u posljednjih 30 godina i iznosi 4,6 posto, a slobodno je skoro 597.000 radnih mjesta u oblasti zdravstva, inženjerstvu, stolarstvu, restoranima brze hrane...

Reuters

Analitičari smatraju da se Nijemci i ostali europski državljani ne zapošljavaju na tim poslovima iz dva razloga : Nedostaje im iskustvo i obrazovanje, a i ne žele raditi na takvim mjestima.

Nevjerojatno je što nedostatak radne snage postoji usprkos tome što je mladi iz Grčke, Španjolske i drugih zemalja koje potresa ekonomska kriza došlo u Njemačku u potrazi za poslom.

- Ne vidimo da postoje ikakvi dokazi da će izbjeglice nekome ukrasti posao - smatraju stručnjaci za tržište rada iz Saveza udruženja njemačkih poslodavaca.

U Francuskoj je proces dobivanja azila dugotrajan i traumatičan

I dok izbjeglice tako sanjaju o boljem životu u Njemačkoj, Švedskoj, Nizozemskoj, Francusku uporne zaobilaze.

Zemlja na koju se nekad gledalo kao na obećanu zemlju, a koja je po snazi gospodarstva druga u Europi uopće nije interesantna izbjeglicama. Naime, među njima postoji rašireno mišljenje da Francuska znači mjesece bez krova nad glavom, borbu sa birokratskim preprekama i kontakt sa službenicima koji ne govore engleski i nimalo se ne trude da im izađu u susret. A i znaju da privreda nije u baš najsjajnijoj situaciji i da postoji tri i pol milijuna nezaposlenih

- U Francuskoj ne vidim svoju budućnost, a i zna se da je to zemlja koja teško daje dozvolu boravka - kaže mladić iz Bagdada, čekajući u Stockholmu brod za Finsku, prenosi AFP. Dok 26-godišnji Sirijac Abdulrahman kojem je cilj bila Švedska kaže:

- U Francusku treba otići samo turistički, dobra je za obilazak ali ne i da se u njoj radi.

Zvonimir Janković

Od izbijanja  rata u Siriji, od četiri milijuna izbjeglica iz te zemlje samo je njih 7.000 dobilo izbjeglički status u Francuskoj.

Iz francuske agencije koja pomaže sirijskim izbjeglicama od izbijanja rata kažu da nisu iznenađeni što Francuska među izbjeglicama ne spada u željene destinacije.

- Izuzetno je teško naći smještaj, a i proces dobivanja azila je dugotrajan i traumatičan . A i postoji propis da je nužno imati adresu kako bi se mogao podnijeti zahtjev za azil - kazali su.

Francuska, inače, ima na raspolaganju svega 30.000 kreveta za više od 60.000 tražitelja azila , što znači da su mnogi prisiljeni živjeti kod prijatelja, rođaka ili na ulici.

Francuski stručnjak za izbjeglice François Gemenne kaže da to što izbjeglice Francusku više ne smatraju zemljom dobrodošlice znači da njeno ekonomsko zdravlje nije baš dobro, kao što nije baš dobro ni zdravlje njene demokracije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 125
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa