Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
256 komentara

General bi mogao prevagnuti: Gotovina između Koli i Zokija

BORBA ZA VLAST U napetoj igri za osvajanje Pantovčaka general Ante Gotovina mogao bi prevagnuti kao džoker kojeg će svi pozivati

256 komentara

Ante Gotovina mogao bi sa svojom karizmom funkcionirati kao Mirko Miočić u hrvatskim kvizovima - kad sve zapne, njega će pozvati za rješenje, kao sigurnog džokera iz rukava.

Dosad nije bilo izbora na kojima pred generalom nije bio dug red za slikanje i izradu selfieja. U to vrijeme svi se nekako sjate oko njega, pokušavaju otići s njim na večeru, objaviti “sebić” na Facebooku. To je pitanje prestiža, ne samo običnim građanima već i političarima. Njima čak i više jer Gotovina nosi glasove. S Antom Gotovinom slikao se i Tomislav Karamarko, jedino valjda Stjepan Mesić nema ni jedan selfie s njim, ali teško da bi ga Gotovina - poznat po širini - odbio.

Kolinda Grabar Kitarović, čija kampanja ulazi u petu godinu, u kolovozu prošle godine obišla je njegovo ribogojilište pa napisala oduševljen status na Facebooku:

- Posjetila sam uzgajalište tuna i tvrtku za preradu ribe u vlasništvu generala u mirovini Ante Gotovine i partnera Miše Mandića. Heroj u ratu, nakon dobivene pravne bitke i obrane dostojanstva Domovinskog rata i države posvetio se gospodarstvu i stvaranju novih radnih mjesta te sada ima preko 100 zaposlenih.

To je Hrvatska!

HDZ ga izručio, mi vratili 

Još prije toga odlikovala je Gotovinu, kao i generala Markača. No Milanovićevi zagovornici smatraju da će generalova naklonost ići na njihovu stranu. Podsjećaju kako je HDZ isporučio Gotovinu u Haag, gdje je odležao sedam godina, da bi tek na kraju bio proglašen nevinim - u mnogo čemu i zahvaljujući njihovom zalaganju, kažu dobro obaviješteni izvori iz vrha tadašnje hrvatske politike. Telegram je svojedobno objavio široj javnosti nepoznat detalj o sastanku nekih članova Milanovićeve vlade s američkim dužnosnicima, u listopadu 2012. godine. Prema tom tekstu, čiji sadržaj nitko nije opovrgnuo, Milanović je najavio Amerikancima povlačenje iz Afganistana ako se SAD ne založi za Gotovinu.

“Američki ministar obrane Leon Panetta je razumio poruku hrvatske delegacije”, otkrio je sudionik tog sastanaka.

HDZ je sad uz Kolindu 

“Bili smo spremni povući hrvatsku vojsku iz Afganistana i to smo tako kazali američkoj strani i ministru Panetti”, rekao je hrvatski sudionik tog sastanka. Gotovina je uskoro oslobođen. Milanović se nakon povlačenja često viđao s Gotovinom, a i s generalom Čermakom, pa su generalske naklonosti - iako HDZ generale smatra svojim prirodnim biračkim tijelom - ipak malo šarenije distribuirane.

Zoran Milanović, doduše, još šuti o svojoj kandidaturi, i odvaguje šanse. Upitno je hoće li, odluči li se na to, biti kandidat SDP-a ili neovisan. Obje opcije imaju svoje prednosti i nedostatke. S SDP-om bi imao na raspolaganju stranačku infrastrukturu. Bez njih bi se mogao obratiti širem biračkom tijelu. Milanović nije klasični lijevi političar i mogao bi računati na glasove desnog centra, ako ne i desnice. A Kolinda je dobila podršku HDZ-a, što je jako važno, a naklonost desnice, bez obzira na sadašnje brundanje protiv nje, neće izgubiti nikad.

VIDEO: Predsjednica ima novu figuru, ali i frizuru

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message