News

Komentari 3

Izetbegović traži angažiranje NATO-a u BiH zbog poteza RS-a

Izetbegović traži angažiranje NATO-a u BiH zbog poteza RS-a

Pozivamo NATO i EUFOR, da svojim mandatom pojačaju prisustvo u BiH, posebno u području Brčko Distrikta, rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Kaknju

Vodeća bošnjačka stranka SDA zatražila je u petak angažiranje većeg vojnog kontingenta NATO-a i EUFOR-a u BiH zbog poteza vlasti Republike Srpske, jer su najavile preuzimanje nadležnosti s razine države na entitet, na što je oštro reagirala predsjednica RS-a.

Nakon održane sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), čelnik te stranke Bakir Izetbegović je istaknuo kako su vlasti Republike Srpske prešle 'crvenu crtu' prihvaćanjem zaključaka o nakani prijenosa nadležnosti u oblasti obrane, sigurnosti, pravosuđa i sustava prikupljanja neizravnih poreza s države na entitet.

„Pozivamo NATO i EUFOR, da svojim mandatom pojačaju prisustvo u BiH, posebno u području Brčko Distrikta“, rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Kaknju.

U BiH su u misiji stabilizacijskih vojnih snaga raspoređeni pripadnici EUFOR-a, dok je mirovna misija koju je predvodio NATO okončana.

Svejedno u BiH je NATO zadržao posebni zapovjedni centar za koordinaciju aktivnosti u BiH.

Izetbegović je pozvao i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da procesuira odgovorne za, kako je ocijenio, kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Izrazio je i očekivanje da će se njegovoj stranci priključiti i druge probošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu u odgovoru vlastima Republike Srpske.

On je na konferenciji za novinare ocijenio da je imao lošu procjenu jer je prvotno nakon poteza Republike Srpske i srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika ocijenio da će se sve jednostavno 'ispuhati'.

„Dodik je nepredvidiv, imao sam loše procjene u početku. Bojim se da će Dodik vući konopac dok on ne pukne. Ako pukne, oni koji su izazvali ovu situaciju najteže će proći“, istaknuo je vodeći bošnjački političar.

Na Izetbegovićev istup reagirala je predsjednica Republike Srpske i visoka dužnosnica SNSD-a Željka Cvijanović nazivajući Izetbegovićeve zahtjeve za pojačanim angažiranjem trupa NATO-a i EUFOR-a glupošću.

“Vidite li vi koje su to gluposti, na što da reagira NATO i EUFOR? Da disciplinira Srbe? Ovdje nema nikakvih vojnih intervencija. Izetbegović ima najpogubniju politiku ne samo u BiH nego u regiji“, rekla je Cvijanović.

Pritom je dodala kako je Izetbegović 'ozbiljan remetilački faktor', te mu je uputila niz uvreda.

“Uz to Izetbegović je nesposoban, nekapacitiran i govori o lažnoj multietničnosti. Situacija u Bosni i Hercegovini je bolesna i treba se liječiti pravim sredstvima – političkim razgovorom, a ne NATO-om”, ocijenio je predsjednica RS-a.

Više zapadnih diplomata, a napose predstavnici administracije SAD-a najavili su poduzimanje sankcija prema političarima iz Republike Srpske ako nastave s pokušajima razvlašćivanja državnih institucija.

Najčitaniji članci