Obavijesti

News

Komentari 66

Izigrani liječnici: 'Obećali su dodatak, a neki ga nisu dobili'

Izigrani liječnici: 'Obećali su dodatak, a neki ga nisu dobili'

Iako im je bio obećan dodatak za rad s COVID pacijentima, neki su liječnici ostali bez toga. Štoviše, neki su dobili i manju plaću jer ispada da rade manje, kaže šefica HUBOL-a

VIDEO

Vlada je obećala i uredbom od 7. prosinca odredila da će medicinski djelatnici koji rade s COVID pacijentima na plaći u prosincu dobiti primanje uvećano za 10 posto kao nagradu, no ne samo da većina njih nije dobila taj nagradni dodatak, nego je i mnogo liječnika dobilo i do 20 posto manju plaću nego inače.

Dr. Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), kaže da u prvom redu dodatak nije jasno definiran u smislu na koga bi se trebao odnositi. Dr. Šmit je mišljenja da bi on u nekom obliku trebao obuhvatiti baš sve liječnike, jer u epidemiji ovakvih razmjera zapravo nema ni jednog doktora koji nije u doticaju s COVID pacijentima.

Najugroženije su, kaže, hitne pomoći i hitni prijami, no sad kruži priča kako će se COVID nagrada odnositi samo na liječnike u COVID odjelima. Na plaći u prosincu, koja se odnosi na mjesec studeni, liječnici su dobili samo deset posto dodatka na uvjete rada, ali ne i deset posto nagrade, što je zasebna kategorija. S obzirom na to da smjene u bolnicama sad ne uključuju prekovremene sate, mnogi su liječnici dobili i do dvadeset posto manje plaće, iako se raspadaju od posla u liječenju COVID pacijenata.

'Oni stižu u rovove': U bolnicu u Varaždinu stiglo devet liječnika
'Oni stižu u rovove': U bolnicu u Varaždinu stiglo devet liječnika

I U Hrvatskoj liječničkoj komori kažu da birokratsko pojašnjenje kako se radi o manjem broju sati ne mogu prihvatiti kao pravedno jer je dobro poznato da se u osobnoj zaštitnoj opremi, koja je obvezna u liječenju oboljelih od COVID-a, ne može raditi uobičajenu radnu satnicu kakvu hrvatski liječnici inače ostvaruju.

- Liječnici sad po satnici rade manje, ali im je posao višestruko teži i zahtjevniji, iznimno iscrpljujući. Plaće ne bi smjele biti manje. Sve je na kraju prepušteno ravnateljima ustanova i nema reda u obračunu plaća. A što se tiče dodatka od deset posto, u uredbi Vlade jasno piše da prva isplata ide u prosincu. No nismo je vidjeli - kaže dr. Šmit dodajući kako vlast liječnike nije ni trebala ponižavati obećanjima koja ne ispunjava.

Dr. Šmit kaže da je sve trebalo biti puno jasnije, poput, primjerice, slovenskog modela koji ima gradaciju djelatnosti. Slovenci su odlučili da liječnicima koji rade na intenzivnoj s COVID pacijentima plaće povećaju za 60 posto, onima na COVID odjelima za 30 posto, a svima ostalima za 10 posto.

- Najviše nas smeta što odgovorni u javnosti pričaju da je sustav pod kontrolom, a ništa nije pod kontrolom. Odluke se donose preko noći, ovisno o virusu. Oni sad peru ruke od niza promašaja i svima je dosta njihovih dvostrukih mjerila - ogorčena je dr. Šmit.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.