News

Komentari 0

Izletnici medvjeda otjerali trubeći mu iz automobila

Izletnici medvjeda otjerali trubeći mu iz automobila

Prijatelj i ja ostali smo uz roštilj da ga uslikamo. Ostali su pobjegli u auto i počeli mu trubiti. Medvjed se uplašio pa je pobjegao, kaže čitatelj

Naš čitatelj sa svojim je društvom roštiljao u srijedu popodne u šumi kraj Ravne Gore. Čuli su šuškanje u obližnjem grmlju kad je odjednom iz njega provirio medvjed.
- Ostali smo iznenađeni. Pokušali smo se ponašati što normalnije kako ga ne bi uplašili i uznemirili. Bio je na pet metara od nas i promatrao što radimo. Prijatelj i ja ostali smo uz roštilj kako bismo ga fotografirali, dok je ostatak društva pobjegao u automobil - opisao je čitatelj svoje iskustvo sa znatiželjnim medvjedom.
Nekoliko njih, koji su pobjegli u automobil, počelo je glasno trubiti. Buka je uplašila medvjeda, pa je on pobjegao natrag u šumu.
- Najčešće mladi medvjedi koji se odvoje od majke lutaju šumom i zbog znatiželje i hrane se približe ljudima. Često u potrazi za hranom znaju kopati po smeću obiteljskih kuća - kaže profesor Đuro Huber s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.
Profesor savjetuje kako se od medvjeda nikako ne smije panično bježati nego se mirno udaljiti.
- Nikako ga ne treba hraniti, približavati mu se, a niti ga fotografirati. Čovjek se treba mirno povući, a ne trčati. Ako slučajno dođe u blizinu kuće, otjerati ga se može glasnim pljeskanjem ili lupanjem loncima. U šumi se morate maknuti od njega jer je on tada na svome teritoriju - rekao je Huber.
Profesor otkriva kako taktika "praviti se mrtav" uvijek pali.

Najčitaniji članci