Obavijesti

News

Komentari 5

Misteriozna raketa u Kaliforniji zapravo je bio obični avion?

Misteriozna raketa u Kaliforniji zapravo je bio obični avion?
4

Pentagon kaže kako je moguće da je projektil ispaljen u ponedjeljak zapravo bio samo obični avion, a s njima se slažu i istraživači koji se bave tragovima letjelica

VIDEO

Pentagon još uvijek ne zna točno kakav je objekt letio iznad oceana oko 56 kilometara od obale Kalifornije u ponedjeljak, no kažu da misteriozna pojava možda nije ništa drugo do avion. Snimku na kojoj se čini da je s obale lansiran projektil ne smatraju prijetnjom. S Pentagonom se slažu i istraživači s portala ContrailScience.com koji se bave tragovima na nebu koje ostavljaju letjelice. Objasnili su da trag kondenzirane vodene pare iz motora aviona može sličiti tragu projektila ako ga se gleda iz određenih kutova. Kut lansiranja, pravac leta, pa čak i oblik Zemlje mogu dovesti do iluzije i zabune. Ističu da se na snimci ne vidi bljesak rakete, samo nekoliko odsjaja od sunca, a i letjelica je prespora u usporedbi sa projektilima. 

- Vidio sam trag nečega na nebu. Svakim trenom postajao je sve veći. Bilo je to nešto jedinstveno - rekao je snimatelj Gil Leyvas, kojeg je prizor skamenio. Desetak minuta nije micao objektiv s dolazeće rakete.

Neimenovani vojni dužnosnik rekao je za FoxNews da je 'veća vjerojatnost da je tragove na nebu ostavio avion nego bilo što drugo jer se nagađanja o raketama i projektilima pokazuju negativnima'.

- Nije to ništa neobično, to je vojna raketa. Imala je putanju od zemlje, što se vidi na snimci. Ostavila je iza sebe dobar trag dima jer je vjerojatno na kruta goriva. A i taj dio prostora je vojni teritorij - rekao je Korado Korlević, poznati hrvatski astronom.

Bilo je već slučajeva zabune 

 Sličan objekt zbunio je u prosincu prošle godine i stanovnike okruga Orange. Također se nagađalo o avionu i raketama, no i u tom slučaju ContrailScience tvrdi da je bila riječ o običnom avionu gledanom iz posebnog kuta. Američka Agencija za raketnu obranu rekla je kako nije ispaljivala nikakve pokusne projektile koji bi mogli objasniti neobične tragove na nebu. Mornarica ni zračne snage također nisu imale objašnjenje. 

- Ne doima se kao redovno zakazano testiranje projektila. Prije testiranja, vojska pošalje obavijest marincima, zrakoplovstvu i kontrolorima zračnog prometa kako bi izbjegavali taj prostor - rekao je glasnogovornik Pentagona Dave Lapan i dodao da takvo upozorenje nitko nije poslao. 

Scenarij američkih stručnjaka za savršenu teoriju zavjere

Tajanstveni objekt u dva dana postao je glavna tema rasprava svih Amerikanaca. Užasnuti su ako je riječ o vojnom projektilu.

Tajna vladina operacija

Teoretičari zavjere smatraju kako je posrijedi još jednaoj tajna vladina operacija, što se vidi po tragu koji je objekt ostavio za sobom.

Došli su nam "mali zeleni"

Neki stručnjaci dvoje je li uistinu riječ o projektilu lansiranom sa zemlje ili je ipak netko od nezemljana svratio u Ameriku.

Samo optičko zavaravanje

Amerikanac John Pike iz Globalsecurity.org tvrdi da je trag na nebu bila samo optička iluzija, a ne neka opasna raketa koju je lansirala vojska.

Zrakoplov se zadimio

Neki ipak nemaju crne slutnje. Smatraju kako je taj dan onuda prošao obični zrakoplov, čiji trag je na snimci izgledao puno dramatičnije nego što jest.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao