News

Komentari 21

Iznenada je umro bjeloruski ministar: Zadnji sastanak imao je s hrvatskim nadbiskupom

Iznenada je umro bjeloruski ministar: Zadnji sastanak imao je s hrvatskim nadbiskupom

Iznenada je preminuo bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei u 64. godini života

Državna novinska agencija Belta danas je izvijestila da je u 64 godini života bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei umro.

- Ministar vanjskih poslova Vladimir Makei iznenada je preminuo. - javlja Belta. Makei je tu dužnost obnašao od 2012.

Makei se u petak sastao s apostolskim nuncijem nadbiskupom Antom Jozićem koji svoju službu obavlja u Bjelorusiji. Razgovarali su o 30. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa između Republike Bjelorusije i Svete Stolice, interakcije Vatikana i Minska, kao i o trenutnom položaju Rimokatoličke crkve u Bjelorusiji, piše tamošnje ministarstvo.

Početkom ovog tjedna sudjelovao je na konferenciji Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) - vojnog saveza nekoliko postsovjetskih država u Erevanu, a u ponedjeljak se trebao sastati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Prije predsjedničkih izbora i masovnih protuvladinih prosvjeda u Bjelorusiji 2020., Makei je bio jedan od inicijatora nastojanja da se odnosi Bjelorusije sa zapadnim zemljama poboljšaju te je kritizirao Rusiju.

No nakon početka prosvjeda naglo je izmijenio stajalište, tvrdeći da su demonstracije nadahnuli zapadnjački agenti.

- Šokirani smo viješću o smrti šefa ministarstva vanjskih poslova Republike Bjelorusije, Vladimira Makeija - objavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

- Rusija će uskoro objaviti vijest o službenim izrazima sućuti - nadodala je.

Najčitaniji članci