Obavijesti

News

Komentari 89

Iznuđivali curicu: Tata unajmio detektiva kako bi našao novac

Iznuđivali curicu: Tata unajmio detektiva kako bi našao novac
2

Mladići su curici prijetili da će njezinim roditeljima reći da puši 'travu'. Kako bi šutjeli, curica je iz sefa krala ušteđevinu i bespogovorno ju davala mladićima

VIDEO

Mladić (19) će barem mjesec dana u zagrebačkom istražnom zatvoru razmišljati kad je i zašto njegov plan za brzim bogaćenjem, koji mu je u nekoliko mjeseci donio zaradu od više od 400.000 kuna , krenuo krivo.

Nakon što je upoznao djevojčicu i shvatio da su joj roditelji bogati, krajem studenog 2014. zaprijetio joj je da će njezinim roditeljima reći da puši marihuanu ako mu ne plati za šutnju. Djevojčica je u strahu iz sefa u kojemu su roditelji u kući držali veće količine novca u eurima, više puta uzimala novac i predavala ga ucjenjivaču. Kad su vidjeli da stvar funkcionira, da curica donosi novac i šuti , uskočila su još dva maloljetnika, koji su također uzeli dio plijena.

Razina straha u ovakvim slučajevima može biti takva da dijete želi riješiti situaciju ‘pokrivanjem’ kako obitelj ne bi saznala

Otac ucijenjene djevojčice nakon nekog vremena primijetio je da mu nestaje novac iz sefa te je angažirao privatnog detektiva da otkrije što se događa . Je li privatni detektiv otkrio iznuditelje ili je djevojčica sama priznala roditeljima kroz što je sve prolazila i što joj se događalo posljednjih mjeseci, za sada nije poznato. No do kraja veljače trojici iznuđivača, koji su joj ozbiljno prijetili, predala je više od 400.000 kuna . Dio su, navodno, potrošili za najam stana, a dio na provode i kupnju odjeće.

Punoljetni “mozak operacije” završio je u istražnom zatvoru na 30 dana kako ne bi mogao utjecati na svjedoke, a kazneni postupak će se provesti i protiv dvojice maloljetnika. Ako punoljetnika, nakon što se provede istraga, nadležno državno odvjetništvo optuži za iznudu, prijeti mu zatvorska kazna do pet godina zatvora.

Naime, kazneni zakon kaže da “tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist silom ili ozbiljnom prijetnjom prisili drugoga da što učini, ne učini ili trpi na štetu svoje ili tuđe imovine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

- Razina straha u ovakvim slučajevima može biti takva da dijete želi riješiti situaciju ‘pokrivanjem’ kako obitelj ne bi saznala - kaže prof. dr. Zoran Zoričić, pročelnik Zavoda za alkoholizam i bolesti ovisnosti u KBC-u Sestara milosrdnica. Što se pak tiče iznuđivača, Zoričić kaže kako se u takvim slučajevima u pravilu radi o poremećaju osobnosti.

- U sličnim situacijama vođa je uvijek najdelinkventniji. Iznuđivači ili nasilnici uvijek se kod svog postupanja vode time da će žrtva šutjeti i da ih neće sankcionirati, pa prema tome i odabiru i traže žrtve - kaže prof. dr. Zoričić dodajući da, kad žrtva jednom progovori, nasilnici gube moć i utjecaj nad njom.

Njegova iskustva potvrđuje i slučaj iz rujna 2006., kad su tri iznuđivača prisiljavala učenika 8. razreda da krade novac iz kućnog sefa imućnih roditelja. Zastrašen batinama i prijetnjama, u dva mjeseca dječak je iz kućnog sefa ukrao švicarske franke u iznosu od 73.500 kuna .

Dva 19-godišnjaka i 18-godišnjak prvo su mu rekli da donese 50 eura zaprijetivši mu da će ga osakatiti ako ih prijavi ili ne donese traženi iznos. Dječak je traženi novac ukrao iz sefa. Uslijedili su daljnje prijetnje i zastrašivanja, a čak su i pratili dječaka od škole do kuće te mu putem prijetili batinama, zlostavljanjem, paležom kuće, pa čak i ubojstvom roditelja. Pakao u kojem je živio dva mjeseca prestao je kad je njegov otac, uoči blagdana Svih svetih, primijetio nestanak novca. Žrtva je tad roditeljima ispričala u kakvoj se situaciji nalazila puna dva mjeseca. Roditelji su slučaj prijavili policiji, koja je postavila klopku te iznuđivače uhitila na djelu.

Pokretanje videa...

24sata 00:14
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.