News

Komentari 1

Izrael najavio izgradnju 1355 domova na Zapadnoj obali

Izrael najavio izgradnju 1355 domova na Zapadnoj obali

Izraelska nevladina organizacija "Peace Now", koja se bori protiv izgradnje novih naselja osudila je najavu ustvrdivši da "ova vlada nije vlada promjena"

Izrael će u sedam židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali graditi 1355 novih stanova, objavilo je u nedjelju ministarstvo graditeljstva, a palestinske vlasti su odluku odmah osudile.

"Natječaj za gradnju 1355 stambenih jedinica na području Judeje i Samarije (naziv koji je Izrael dao Zapadnoj obali), objavljen je u skladu s odlukom ministra graditeljstva Zeeva Elkina", stoji u priopćenju.

S novim stanovima će, uz one čiju su gradnju vlasti najavile u kolovozu, na Zapadnoj obali niknuti ukupno više od 2000 stanova za koje još ovaj tjedan zeleno svjetlo mora dati i ministarstvo obrane.

"Jačanje židovske prisutnosti (na Zapadnoj obali) ključno je za cionističku viziju", rekao je Elkin, član ekstremno desno orijentirane stranke Nova nada.

Novi će se stanovi graditi u sedam židovskih naselja: 729 u Arielu (sjeverna Zapadna obala), 346 u Beit-Elu (blizu Ramallaha) i 102 u Elkani (sjeverozapadna Zapadna obala), stoji u priopćenju.

Izraelska nevladina organizacija "Peace Now", koja se bori protiv izgradnje novih naselja osudila je najavu ustvrdivši da "ova vlada nije vlada promjena".

Palestinski premijer Mohamed Štajeh je rekao da bi međunarodna zajednica "trebala primorati Izrael da plati cijenu za agresiju na palestinski narod, posebno nakon odluke o novom valu gradnje naselja".

"Kršenje međunarodnog prava" osudio je Jordan, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. Na Zapadnoj obali živi oko 475.000 doseljenika, a ondje živi i 2,8 milijuna Palestinaca.

Izraelsko naseljavanje anektirane Zapadne obale i Istočnog Jeruzalema, po međunarodnom je pravu nezakonito, no od 1967. godine provodilo se za vrijeme svih dosadašnjih vlada, uključujući i aktualnu, a osobito se ubrzalo posljednjih godina pod vodstvom bivšega izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Njegov nasljednik Naftali Bennett od sredine lipnja je na čelu šarolike koalicije, od radikalno desnih do lijevo orijentiranih stranaka koje podržavaju zamrzavanje procesa naseljavanja.

Objava je uslijedila u trenutku kada izraelska vlada paralelno poduzima korake čiji je cilj poboljšanje uvjeta života Palestinaca, no pritom se ne bavi mirovnim procesom.