Obavijesti

News

Komentari 69

Izraelci poručili Palestincima: Nećemo birati sredstva zaštite

Izraelci poručili Palestincima: Nećemo birati sredstva zaštite
7

Izraelski ministar obrane, je najavio još jače napade na palestinske snage koje moraju "platiti" za napad na Tel Aviv. Naredio je mobilizaciju 30.000 rezervista

VIDEO

Ni Hamas ni Izrael nisu poštovali ni trosatno primirje. Raketiranja ne prestaju, žrtava je sve više, a Izraelci pred pojasom Gaze gomilaju tisuće vojnika. Prijete odmazdom zbog napada na Tel-Aviv. Hamas im poručuje: “Otvorili ste vrata pakla”.

- Nastavit ćemo s napadima, dodatno ih pojačati i siguran sam da ćemo ostvariti cilj. Riječ je ipak o izraelskom narodu - rekao je vrhovni zapovjednik izraelske vojske Benjamin Gantz.

Prvi put od 1991. godine i napada Sadama Huseina na Izrael u Tel-Avivu se oglasila zračna uzbuna. Palestinske su rakete ubile troje ljudi, dovoljno da Izrael počne sveobuhvatnu mobilizaciju. Izraelski ministar obrane, Ehud Barak, najavio je mobiliziranje dodatnog broja rezervista, pa bi pred pojas Gaze moglo stići oko 30.000 vojnika.

Nakon danonoćnog raketiranja Hamasovih ciljeva u Gazi, Izrael je tako sve bliže i potpunom kopnenom napadu na “pojas”, prvom od 2008. godine kad je poginulo više od 1100 Palestinaca. Obje su strane dogovorile trosatno primirje za vrijeme posjeta Gazi egipatskog premijera Hišama Kandila. No Izrael je ubrzo prekinuo dogovor i optužio Hamas da je nastavio s napadima na južni dio zemlje pa je Izrael uzvratio istom mjerom dok je Kandil bio u Gazi.

- Ovo što vidim u Gazi je potpuna katastrofa. Izraelsko nasilje mora prestati - rekao je Kandil, ali i dodao da Egipat nema nikakvu namjeru sudjelovati u sukobu nego da će učiniti sve da se stanje potpuno smiri.

Odluči li se Izrael zaista na novu invaziju, naići će na mnogo veće probleme nego 2008. godine kad je u tri tjedna bez većih problema devastirao pojas Gaze.

Hamas je u posljednje tri godine znatno ojačao, a prema nekim informacijama raspolaže s oko 12.000 raketa većeg dometa, uključujući sofisticirane projektile koje je nabavio od Irana i Sirije. Izrael je razvio jači proturaketni štit, koji je samo u jednom danu presreo 130 raketa, ali ih je oko 300 palo na izraelsko tlo. Hamas više nije politički izoliran kao 2008. Četiri godine poslije popularnost mu je osim u Egiptu narasla i u drugim okolnim zemljama.

I sam Egipat, nakon dugogodišnje podrške Izraelu Mubarakova režima, sada ima prohamasovski orijentiranu vladu. Predsjednik Mohamed Morsi, kao i još nekoliko članova vlade, izrazito je islamistički nastrojen, a i član je pokreta Muslimansko bratstvo.

Egipćani su već povukli ambasadora iz Izraela.

Na sjeveru pak Sirija je u rasulu, a poneki projektil tu i tamo padne na izraelsko tlo. S druge strane, situacija s Iranom odavno je više nego ozbiljna, a i u Jordanu, važnom izraelskom i američkom savezniku, raste nezadovoljstvo izraelskom regionalnom politikom.

Stručnjaci se slažu da Izrael trenutačno, za razliku od 2008. godine, ima mnogo nestabilniju situaciju u okolnim zemljama, te da bi svaka nepromišljena reakcija mogla dodatno potpaliti protuizraelske stavove u regiji.

- Hamas je kriv za novu krizu u Gazi. Tvrde da žele pomoći palestinskom narodu, ali ovako to ne čine - prenio je Obamin stav glasnogovornik Jay Carney.

Iako je Amerika osudila nasilje i nada se mirnom rješenju, neće stopirati kopnenu akciju izraelske vojske koje je sve više pred Gazom. Hamasove su napade osudili i Britanci i Nijemci.

- Nemaju nikakvo opravdanje - rekla je Merkel.

Na Izrael je od srijede palo više od 300 projektila, uključujući moderne iranske rakete Fajr-5 koje je nabavio Hamas. Novi je izraelski raketni štit Čelična kupola presreo i uništio više od 130 Hamasovih raketa, ali je većina pogodila cilj. Hamas je mnogo bolje naoružan nego 2008. kad je Izrael posljednji put ušao u Gazu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 69

VIDEO

Preminuo je liječnik (34) sa Svetog Duha: 'Na njegovoj su Radiologiji sada tuga i tišina'
'DIVAN PRIJATELJ I HUMANIST'

Preminuo je liječnik (34) sa Svetog Duha: 'Na njegovoj su Radiologiji sada tuga i tišina'

Dr. Rudman se u Kliničkoj bolnici 'Sveti Duh' zaposlio 2017. godine na poziciji liječnika na specijalizaciji iz Kliničke radiologije, koju je specijalizirao pet godina kasnije...

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'
SUDAR DVA AUTA

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'

Zagrebački vatrogasci izvlačili su ozlijeđene ljude iz auta nakon prometne nesreće koja se dogodila oko 22 sata u Sesvetama. Od JVP-a doznajemo kako je na teren izašlo šestero vatrogasaca s jednim vozilom
Kolege objavile emotivnu priču o radiologu (34): Po kontejneru tražio bačene fotke pacijentice
PREMINUO U SUBOTU

Kolege objavile emotivnu priču o radiologu (34): Po kontejneru tražio bačene fotke pacijentice

Ispraćaj dr. Ninoslava Rudmana bit će u četvrtak, 23. svibnja 2024. u 10:40 sati sa zagrebačkog Krematorija, objavili su iz bolnice