News

Komentari 19

Izrael stao u obranu američkog napada, vojska u pripravnosti

Izrael stao u obranu američkog napada, vojska u pripravnosti

Izraleski premijer stao je u obranu američkog zračnog napada u kojemu je ubijen moćni iranski vojni zapovjednik Kasem Sulejmani i rekao da je izraleska vojska u pripravnosti nakon što je Iran zaprijetio osvetom

Susreli su se visoki izraelski dužnosnici obrane, zemlje koja je najbliži američki saveznik na Bliskom istoku i glavni iranski regionalni neprijatelj, kako bi procijenili situaciju nakon ubojstva iranskog čelnika Sulejmanija i zapovjednika iračke milicije Abua Mahdija al-Muhandisa. 

"Kao što se Izrael ima pravo braniti, jednako pravo uživa i SAD", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, priopćeno je iz njegova ureda. 

Greek PM Mitsotakis meets with Israeli PM Netanyahu at the Maximos Mansion in Athens

"Kasem Sulejmani odgovoran je za smrt američkih građana i mnogih drugih nevinih ljudi. On je planirao još takvih napada", rekao je Netanyahu u zračnoj luci u Grčkoj prije povratka u Izrael. 

'Izrael stoji uz SAD u njegovoj borbi za mir'

Izraelski vojni radio objavio je da je vojska u punoj pripravnosti i da se ministar obrane Naftali Bennett sastao s vojnim zapovjednikom i šefom obavještajne službe radi "procjene situacije". 

Netanyahu je rekao da je američki predsjednik Donald Trump "zaslužan za brzo, snažno i odlučno djelovanje". 

"Izrael stoji uz SAD u njegovoj borbi za mir, sigurnost i samoobranu", dodaje se u priopćenju. 

Izrael optužiuje Sulejmanija da je vodio napore snage Kudsa prema uspostavi programa preciznih navođenih raketa za Hezbolah, libanonski pokret koji podržava Teheran. 

Odmazda iranskih saveznika

Izrael je zabrinut zbog odmazde iranskih saveznika u regiji, poput Hezbolaha i palestinskih militantskih skupina Hamas i Islamskog džihada. 

Izraelski oporbeni zastupnik Yair Lapid ponovio je Netanyahuove riječi i čestitao Trumpu na Twitteru zbog ubijanja odgovornih za "smrtonosne terorističke napade od Damaska do Buenos Airesa". 

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee rekao je da je nakon procjene situacije zatvoreno skijalište na planini Hermon koja se nalazi na okupiranoj Golanskoj visoravni blizu granice sa Sirijem. 

"Nema drugih zabrana za stanovnike u području Golanske visoravni", dodao je Adraee. 

Hamas, koji je dugo uživao financijsku i vojnu podršku Teherana, osudio je ubojstvo Sulejmanija i izrazio "najdublju sućut" Iranu. 

Basem Naim, dužnosnik Hamasa, tvitao je da atentat "otvara vrata svim mogućnostima u regiji, osim mira i stabilnosti. SAD snosi odgovornost za to". 

Palestinska militantna skupina Islamski džihad hvali Sulejmanija kao vođu "koji je uvijek zastrašivao srca Amerike i Izraela". 

"Pokret otpora neće biti poražen i slomljen, a njegov integritet će ojačati u suprotstavljanju cionističko-američkom projektu", tvitao je Abu Hamza, glasnogovornik Islamskog džihada. 

Najčitaniji članci