Obavijesti

News

Komentari 126

Izraelci oduševljeni Hrvatima: 'Sada ste heroji u našoj zemlji'

Izraelci oduševljeni Hrvatima: 'Sada ste heroji u našoj zemlji'
5

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin posjetio je i pozdravio međunarodne protupožarne snage, među kojima su i hrvatske snage s dva kanadera, koje gase požare u Izraelu

VIDEO

Letačke  posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koje od petka sa dva kanadera sudjeluju u gašenju požara u Izraelu, u nedjelju je posjetio i pozdravio izraelski predsjednik Reuven Rivlin. Na taj način još jednom je odano priznanje i zahvalnost izraelskog naroda i najviših državnih vlasti za snažni doprinos i pomoć hrvatskih zračnih snaga u gašenju velikih požara na području Izraela, priopćeno je iz MORH-a.

Kako se navodi u priopćenju, u obraćanju predstavnicima međunarodnih protupožarnih snaga koje su pristigle u Izrael pružiti pomoć u gašenju velikih požara, predsjednik Rivlin je rekao kako se upravo vratio iz Natafa koji je stradao u požarima i čiji su stanovnici zahvalni letačkim posadama jer nitko nije ozlijeđen.

'Ostavili ste obitelji, domove i zemlju i došli spašavati živote. Hvala vam'

- U ime izraelskog naroda zahvaljujem se od srca za vašu hrabrost i velikodušnost, a svoju zahvalnost uputit ću i vašim državnim čelnicima koji su odgovorili na naš poziv za pomoć bez oklijevanja. Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, do sada ste bili heroji u svojim zemljama, a sada ste heroji u našoj zemlji. Svatko je od vas ostavio svoju obitelj, dom i zemlju, ukrcao se u zrakoplov i u kratkom vremenu pružio svoju ruku pomoći u spašavanju života, i stoga vam još jednom zahvaljujem - poručio je predsjednik Rivlin, a prenosi MORH.

A firefighting plane drops fire retardant during wildfire over the northern city of Haifa

Trenutno su u Izraelu angažirane protupožarne zračne snage iz Hrvatske, Grčke, Cipra, Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbejdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković rekao je kako je susret protekao u prijateljskom ozračju gdje se još jednom moglo osjetiti koliko Izrael cijeni brzu i učinkovitu reakciju hrvatskih protupožarnih snaga.

Bili smo među prvima koji su pružili pomoć iz zraka

- Još je jednom naglašena iznimna uloga hrvatskih snaga u gašenju požara, a ponajviše brzina dolaska hrvatskog kontingenta jer se od poziva pa do pristizanja sve odigralo praktički u 24 sata te smo tako, bez obzira na udaljenost Izraela od Hrvatske, bili među prvima koji su počeli pružati pomoć u gašenju požara iz zraka - istaknuo je pukovnik Turković.

Hrvatske zračne snage su nakon susreta s izraelskim predsjednikom Rivlinom odmah krenule u izviđanje sjevernog područja Izraela te nastavili s gašenjem zaostalih požara i prostora.

Hrvatske zračne snage do sada izbacile oko 270 tona vode

U protekla tri dana djelovanja hrvatske zračne snage ukupno su provele 31 sat u zraku i pri tome izbacile oko 270 tona vode na požarišta.

A foreign firefighting plane drops fire retardant during a wildfire, around the communal settlement of Nataf, close to Jerusalem

Iako su aktivni požari ugašeni, na pojedinim lokacijama još uvijek izbijaju požari manjeg intenziteta, pa je tako u ponedjeljak  već u 6 sati ujutro jedan hrvatski kanader poletio u novu akciju gašenja požara.

U petak je hrvatske zračne snage posjetio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.