News

Komentari 23

Izraelski predsjednik primio treću dozu cjepiva, pozvao starije od 60 da učine isto

Izraelski predsjednik primio treću dozu cjepiva, pozvao starije od 60 da učine isto

S predsjednikom je bio premijer Naftali Bennett, koji je istaknuo važnost cijepljenja dodatnom dozom, pri čemu je obećao da će Izrael podijeliti sve informacije koje stekne u kampanji

Izraelski predsjednik Isaac Herzog primio je u petak treću dozu cjepiva protiv koronavirusa, započevši time kampanju cijepljenja starijih od 60 godina trećom dozom cjepiva.

Herzog (60), koji je primio dodatnu dozu cjepiva Pfizera/BioNTecha u Medicinskom centru Sheba u Tel Avivu, rekao je da je ponosan što je time pokrenuo kampanju cijepljenja dodatno dozom "koja je toliko vitalna za omogućavanje normalnih životnih okolnosti koliko god je to moguće u ovoj vrlo izazovnoj pandemiji".

S predsjednikom je bio premijer Naftali Bennett, koji je istaknuo važnost cijepljenja dodatnom dozom, pri čemu je obećao da će Izrael podijeliti sve informacije koje stekne u kampanji.

"Izrael je pionir u uvođenju cijepljenja starijih od 60 godina s trećom dozom. Borba protiv pandemije covida-19 globalna je. Jedino zajedno možemo pobijediti covid", kazao je Bennett.

Izrael će tako postati poligon za ispitivanje cijepljenja trećom dozom prije no što je to odobrila Američka agencija za lijekove (FDA).

Bennett je kazao da je Izrael već cijepio trećom dozom 2.000 imunokompromitiranih osoba, bez štetnih nuspojava.

Vlada se nada da će navedenom kampanjom izbjeći skupa zatvaranja.

Izrael je bio svjetski lider u cijepljenju, a oko 57 posto od 9,3 milijuna stanovnika primilo je obje doze. Mnogi stariji primili su prvu dozu u prosincu, siječnju i veljači jer su najranjivija skupina.

Međutim, od pojave delta varijante virusa, ministarstvo zdravstva je u dva navrata zabilježilo smanjenje učinkovitosti cjepiva protiv zaraze i blago smanjenje u zaštiti od težih oblika bolesti.

Dnevni broj zaraženih porastao je na dvije tisuće, nakon što je prije nekoliko mjeseci bilježena nekolicina slučajeva dnevno. Trenutno je hospitalizirano 160 osoba s teškim simptomima.

Najčitaniji članci