Obavijesti

News

Komentari 23

Izrael nudi treću dozu Pfizera onima sa slabim imunitetom

Izrael nudi treću dozu Pfizera onima sa slabim imunitetom

Izrael će ponuditi treću dozu Pfizera odraslima sa slabim imunološkim sustavom, ali se još kalkulira o mogućoj trećoj dozi za sve, objavio je u nedjelju ministar zdravstva

Uslijed širenja delta varijante koronavirusa broj dnevno zaraženih porastao je u proteklim mjesecima od jednoznamenkastog broja do oko 450.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Ministar zdravstva Nitzan Horowitz rekao je da odmah stupa na snagu odluka o tome da odrasle osobe sa slabim imunološkim sustavom, koje su primile dvije doze cjepiva Pfizer, mogu primiti dodatnu dozu cjepiva, a samo se čeka šira distribucija.

Pfizer i BioNTech objavili su u četvrtak da će zatražiti unutar nekoliko tjedana od američkih i europskih regulatora da odobre ubrizgavanje dodatnih doza cjepiva. Dvije se kompanije prilikom traženja odobrenja pozivaju na povećani rizik zaraze šest mjeseci nakon cijepljenja.

Kompanije nisu pokazale podatke koji ukazuju na to, zbog čega su ih kritizirali neki znanstvenici i dužnosnici. Pfizer i BioNTech navode da će ti podaci uskoro biti dostupni javnosti.

- Istražujemo pitanje i još nemamo konačni odgovor. U svakom slučaju, od sada dajemo treću injekciju imunodeficijentnim osobama. To su, primjerice, ljudi koji su podvrgnuti transplantaciji organa ili imaju zdravstveno stanje koje uzrokuje pad imuniteta - rekao je Horowitz za Kan radio, referirajući se na mogućnost dodatne doze cjepiva za opću populaciju.

Krah cijepljenja? U Zagrebu je jučer cijepljeno tek 797 građana
Krah cijepljenja? U Zagrebu je jučer cijepljeno tek 797 građana

Cijepljeno je oko pola od trenutno 46 hospitaliziranih pacijenata zbog covida-19, navodi ministarstvo zdravstva.

Šef izraelskog stožera Nachman Ash kazao je u srijedu da je većina starija od 60 godina te da ima prethodne zdravstvene probleme.

Horowitz je rekao da će ministarstvo zdravstva popuniti prazninu u opskrbi Pfizera za opću populaciju dostupnim cjepivima Moderne. Izrael je gotovo isključivo Pfizerom cijepio oko 60 posto od 9, 3 milijuna stanovnika. Međutim, oko 700 tisuća doza čiji rok istječe krajem srpnja poslano je Južnoj Koreji.

Po dogovoru će Seul poslati Izraelu isti broj cjepiva u rujnu i listopadu.

- Imamo cjepiva Moderne i odrasli koji se žele cijepiti mogu to učiniti danas ili možda sutra s Moderninim cjepivima. Mlade cijepimo Pfizerom i pokušavamo nabaviti dodatne doze - kazao je Horowitz.

Od 15. srpnja promjena uvjeta za ulazak putnika u Sloveniju. Evo kakve su mjere diljem EU
Od 15. srpnja promjena uvjeta za ulazak putnika u Sloveniju. Evo kakve su mjere diljem EU

Izrael želi cijepiti više adolescenata do početka školske godine u rujnu. Po trenutnim regulacijama maloljetnici mogu primiti samo Pfizerovo cjepivo.