News

Komentari 5

Izraelski premijer: 'Eliminirali smo više od 200 terorista, Hamas se više ne može sakriti'

Izraelski premijer: 'Eliminirali smo više od 200 terorista, Hamas se više ne može sakriti'

Hamas i Islamski džihad lansirali su više od 4300 raketa na Izrael, koji ih je 90 posto presreo svojim proturaketnim štitom. Sukobi su započeli nakon muslimanske molitve kojoj su prisustvovale gomile Palestinaca

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je u petak da je izraelska ofenziva na palestinske oružane skupine u Pojasu Gaze uključujući Hamas bila "izuzetan uspjeh", nakon što je na snagu stupio prekid vatre.

"Ostvarili smo ciljeve operacije s izuzetnim uspjehom", rekao je Netanyahu novinarima u glavom stožeru u Tel Avivu, nakon 11 dana sukoba.

"Hamas se više ne može sakriti", dodao je. "Eliminirali smo više od 200 terorista od kojih 25 visoko pozicioniranih".

"Javnost ne zna sve, a uostalom ni Hamas, ali sva naša postignuća bit će s vremenom objavljena", obećao je.

Ministar obrane Benny Gantz istaknuo je da su postignuti svi ciljevi operacije.

"Nanijeli smo jako težak udarac Hamasu", rekao je. "Unazadili smo njegove kapacitete za više godina".

Uz egipatsko posredovanje, Izrael i Hamas postigli su u četvrtak navečer dogovor o prekidu vatre koji je stupio na snagu u petak.

U sukobima je poginulo najmanje 243 ljudi na palestinskoj strani, uključujući 66 djece i mnogobrojne borce Hamasa i Islamskog džihada, dok je na izraelskoj strani poginulo 12 ljudi, među kojima šestogodišnje dijete, tinejdžerka u dobi od 16 godina i vojnik.

Sukobi su počeli 10. svibnja raketnim napadima Hamasa na Izrael u znak "solidarnosti" sa stotinama Palestinaca ozlijeđenima u sukobima s izraelskom policijom na Platou džamija u Jeruzalemu.

Nakon prvih raketnih napada, Izrael je pokrenuo operaciju u cilju slabljenja vojnih kapaciteta Hamasa bombardirajući iz zraka Gazu, područje s dva milijuna stanovnika koje je pod izraelskom blokadom gotovo 15 godina.

Hamas i Islamski džihad lansirali su više od 4300 raketa na Izrael, koji ih je 90 posto presreo svojim proturaketnim štitom.

U međuvremenu su izbili novi sukobi u petak između palestinskih vjernika i izraelske policije na Platou džamija u okupiranom istočnom Jeruzalemu, dva tjedna nakon sličnih sukoba koji su doveli do izbijanja nasilja u Izraelu i na palestinskim teritorijima.

Sukobi su započeli nakon muslimanske molitve kojoj su prisustvovale gomile Palestinaca, prenosi agencija AFP. 

U podzemnim tunelima Hamasa u Pojasu Gaze, koje je bombardirala izraelska vojska, pronađeno je najmanje pet tijela i desetak preživjelih, rekli su u petak lokalni dužnosnici dodajući da se nastavlja potraga za preživjelima.

Najčitaniji članci