Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
17 komentara

Izumio je iGlove rukavicu i sad na ruci ima tipkovnicu

Mladi inovator Mate Rimac (21) iz Livna izumio je iGlove, rukavicu koja služi kao zamjena za miša i tipkovnicu. Rukavicu će Mate sada patentirati

I.Kralj
Foto: I.Kralj
17 komentara

Čarobnom rukavicom, alternativom računalnoj tipkovnici i mišu, Mate Rimac (21) iz Livna osvojio je sve važnije međunarodne nagrade. Svoju inovaciju nazvao je iGlove, a sadrži sve funkcije tipkovnice i miša.
- Mislio sam da na svjetskim sajmovima nemam šanse protiv zvučnih imena iz Japana, Njemačke, SAD-a, ali na svoje čuđenje, pokosio sam svu konkurenciju - prisjetio se nekad prosječni učenik Strukovne škole pokazujući nam medalje i priznanja.
Rukavicu će patentirati, kao i drugi izum - aktivne retrovizore koji automatski otklanjaju mrtvi kut. Za AMS (active mirror system) zainteresirali su se europski proizvođači automobila. Radi tako da senzori detektiraju vozilo na cesti te automatski pomiču unutarnji i vanjske retrovizore. Vozač tako u svakom trenutku vidi stvarno stanje na cesti.
- Problem je što postupak patentiranja traje do pet godina, a prije toga patent ne mogu prodati - kazao je Mate i dodao da radi na novom projektu. Izrađuje najbrži automobil na električni pogon u svijetu. Imat će 540 “konja”, a postizat će brzinu od oko 260 kilometara na sat. Motor po njegovim nacrtima već izrađuju u Bugarskoj. Prototip će, kaže Mate, biti gotov do kraja godine. Punit će se na običnu utičnicu, a jednim punjenjem baterije prijeći će 300-tinjak kilometara.

MOŽE PISATI NA RAČUNALU ILI SURFATI INTERNETOM
Rukavica radi na principu međusobnog dodirivanja kontakata na prstima, a s računalom je povezana bežičnom vezom. Izbočeni kontakt na srednjem prstu (na slici označeno s A) ima funkciju miša. Kontaktom na palcu (1) aktiviraju se svi ostali, uključujući i kontakt s funkcijom miša. Ostali (2 do 13) zamjenjuju tipkovnicu. Svaki od tih metalnih gumbića radi na principu brojeva i slova na mobitelu. Mate Rimac je rukavicu napravio jer mu je, kaže, dojadilo šetati se svaki put kad hoće promijeniti ili napisati nešto na računalu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message