Obavijesti

News

Komentari 43

Izvadili su mu tumor od 17 cm: 'Noa (6) će pobijediti i tu bolest'

Izvadili su mu tumor od 17 cm: 'Noa (6) će pobijediti i tu bolest'
10

Mališanu iz Daruvarskog Brestovca su otkrili tumor na bubregu. Gotovo dvije godine morat će se boriti za život. Obitelj koja uz Nou ima još dvoje djece, zahvalna je svima koji su im financijski pomogli u najtežim danima

VIDEO

Noa Matina (6) do ovog je ljeta bio potpuno zdrav dječačić. Obitelj je doslovno preko noći saznala da ima karcinom bubrega, mješovitog tipa i 2. stadija visokog rizika. Bilo je to 7. srpnja. Već deset dana kasnije su ga operirali i izvadili mu tumor od 17 centimetara. Propisali su mu 27 tjedana kemoterapija. Jedna kemoterapija tjedno. Nedugo nakon što joj se podvrgao, Noi je počela otkazivati jetra, nakupila mu se voda, skočio mu je tlak, počeli su mu otpadati kosa i zubi… Zadesile su ga najteže nuspojave na koje su ih liječnici upozorili.

POGLEDAJTE VEČERNJE VIJESTI:

Pokretanje videa...

Tumor mu je izvađen, ali borba još traje: ' Naš Noa (6) će uz osmijeh pobijediti ovu  bolest...' 01:28

Bori se kao lav i obožava traktore

Ali znato što? Dok se većini steže srce čitajući ove nemoguće rečenice, Noa se u bolnici smije. Potvrdio mi je to njegov tata. Veseo je, nikad se ne žali, pun je razumijevanja i strpljenja. A bori se kao najveći lav. Obožava svoje traktore i s njima se voli najviše igrati. Mama i tata su mu u bolničku sobu donijeli traktore kako bi se mogao igrati i barem malo zaboraviti na ono što su me dešava.

- Tu smo, na Institutu za tumore i ide na bolje. Danas su nalazi u redu. Možda nas čak i puste dva dana na svježi zrak, ali u ponedjeljak se moramo ipak vratiti. I dalje nas čeka borba - rekao je Dražen Matina, Noin tata. Mama Maja, kod kuće je u Daruvarskom Brestovcu s još dvoje djece koju imaju. Jedno od njih je malo, ima samo dvije godine i nema ga kome ostaviti. Nikša ima 11. Preteška situacija u kojoj se obitelj našla, prije tri dana se dodatno pogoršala. Naime, Draženu je pozlilo dok je s Noom bio u bolnici. Nije mogao disati, pritiskalo ga je u prsima. Poslali su ga u Vinogradsku bolnicu i tamo mu pronašli bule na plućima. Bule su mjehurići zraka u plućnom tkivu. Nalik su cistama. Naručen je kod pulmologa pa sada čekaju da vide kako će se situacija odvijati. Trenutno je na bolovanju. U međuvremenu mu se stanje stabiliziralo pa opet može brinuti o Noi, dok se Maja kod kuće, otkriva nam DRažen, doslono raspada od brige za sinom i suprugom.

- Noa nije trebao biti sada u bolnici. Mi smo prošlog utorka bili tu na redovnoj kontroli i tada su mu otkili bakteriju od koje ga sada liječe. Moramo biti strpljivi, a vjerujemo kako ćemo na kraju dobiti ovu borbu. Moramo - rekao je zabrinuti otac. Zbog svega, obitelj je bila prisiljena putem medija zatražiti pomoć dobrih ljudi jer su financijski bili u vrlo lošoj situaciji. Međutim, nakon samo jednog dana otkako je tekst objavljen na internetu, obitelj je uspjela prikupiti dovoljno novaca i više ga ne žele.

'Hvala svima na donacijama'

- Nama taj novac treba doslovno za život, za svakodnevne potrebe, za hranu, za preživljavanje. Nemam riječi kojima bih zahvalio svima koji su uplatili pa makar i cent. Sada imamo dovoljno za opstanak, a čim malo stanemo na svoje noge, ako nam ostane novaca, dat ćemo ga roditeljima koje smo upoznali u Institutu za tumore i koji se nalaze u istoj situaciji kao i mi. O tim ljudima i toj djeci se ne govori, o njima nitko ne piše. A vjerujte mi, to su tako teške priče i kad se nađete u njima, svakako trebate pomoć na bilo koji način - rekao je Dražen. Otkrio je i kako je sve počelo s Noinom bolešću.

Nešto su radili toga dana vani Noa i njegov tata, a onda se mami požalio kako je pao i kako ga boli trbuh. Kada ga je pregledala, ništa se nije vidjelo. Nastavio se igrati, večerali su, a prije spavanja požalio se kako je netko nešto crveno bacio u wc. Mama je pošla za njim i natjerala ga da se opet malo popiški. Vidjela je da piški krv. Pomislila je na tešku prehladu. Odmah su otišli za Bjelovar u bolnicu, a do jutra su mu liječnici napravili mnogobrojne pretrage među kojima je bio i ultrazvuk. Potom su im rekli kako njihovo dijete ima tvorbu na bubregu i kako mora hitno za Zagreb.

Do danas, Noa je imao tešku operaciju kojom mu je odstranjen cijeli bubreg zajedno s tumorom. Imao je 40 šavova. Neko je vrijeme proveo na intenzivnoj njezi. Potom su čekali rezultate biopsije kako bi liječnici odredili daljnji tijek liječenja. Čeka ga godina dana, ako ne i dvije godine borbe za život. Tako su im rekli liječnici u Zagrebu. Dražen je za njih imao samo riječi hvale.

- Ne znam od koga prije početi. Svi su tako divni na Institutu. I liječnici i sestre i svo drugo osoblje. Toliko se trude svi. Tu imamo i tetu u bolničkom vrtiću i učiteljicu... Fantastično je sve organizirano. Veliko im hvala od srca - rekao je Dražen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...