Obavijesti

News

Komentari 48

'Izvanredna uprava spriječila je nekontrolirani stečaj Agrokora'

'Izvanredna uprava spriječila je nekontrolirani stečaj Agrokora'
1

Izrazila je zadovoljstvo što je i član Uprave u Mercatoru kojeg je postavila slovenska Vlada potvrdio da nije bilo nikakvih transakcija izvan kupoprodajnih ugovora...

VIDEO

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u utorak je u Celju ocijenila kako dosadašnji rezultati poslovanja Agrokora pokazuju da je izvanredna Uprava spriječila njegov nekontrolirani stečaj, a time i velike rizike za hrvatsko gospodarstvo te gospodarstva država u kojima Agrokor ima svoje tvrtke.

"Danas vidimo da je poslovanje stabilizirano", rekla je Dalić novinarima na 50. Međunarodnom sajmu obrtništva i poduzetništva (MOS) u Celju.

Izrazila je zadovoljstvo što je i član Uprave u Mercatoru kojeg je postavila slovenska Vlada potvrdio da nije bilo nikakvih transakcija izvan kupoprodajnih ugovora. Istaknula je kako je to još jedan dokaz koji povećava povjerenje u izvanrednu upravu i u to da ona pridonosi i vodi računa i o stabilnosti Mercatora.

Krajem prošlog tjedna izvanredni član Mercatorove uprave Gregor Planteu u svom prvom izvješću o transakcijama i poslovima između tog trgovačkog lanca i matične kompanije konstatirao je kako u odnosu između Mercatora i koncerna Agrokor do sada nije bilo nikakvih poslova u kojima bi slovenski trgovački lanac bio oštećen u korist većinskog vlasnika.

"Kvaliteti i tijeku izvanredne uprave svakako je pridonijela i odluka kojim je 'lex Agrokor', odnosno zakon o izvanrednoj upravi priznat ovdje u Sloveniji kao insolvencijski postupak. Također, tome procesu će sigurno u značajnoj mjeri pridonijeti ukoliko ova odluka postane pravomoćna", istaknula je Dalić.

U najnovijem izvješću izvanredne uprave Agrokora, za razdoblje od 11. kolovoza do 10. rujna, navodi se da nastavak financijskog i operativnog restrukturiranja vodi poboljšanjima sveukupnog stanja grupe, posebice u pogledu stabilizacije poslovanja kompanija u maloprodaji te kako je od prethodnog izvješća ostvaren značajan napredak na polju plana održivosti grupe.

Prema procijenjenim podacima, pet kompanija iz poslovne grupe maloprodaja i veleprodaja - Konzum, Tisak, Konzum BiH, Velpro centar i Velpro BiH u prvih su sedam mjeseci ove godine ostvarile kumulativni prihod od 8,79 milijardi kuna, uz negativnu EBITDA od 203 milijuna kuna.

Devet kompanija iz poslovne grupe prehrana - Jamnica, Sarajevski kiseljak, Roto Dinamic, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant te PIK Vrbovec u prvih sedam mjeseci ostvarilo je kumulativni prihod nešto veći od 5 milijardi kuna uz EBITDA od 757 milijuna kuna.

Četiri kompanije iz poslovne grupe poljoprivreda - Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor trgovina su u sedam mjeseci ostvarile kumulativni prihod od 1,59 milijardi kuna, uz operativnu dobit od 184 milijuna kuna.

Na celjskom MOS-u, koji se održava od 12. do 17. rujna, predstavlja se 1.478 izlagača iz 30 zemalja, među njima 50 izlagača iz Hrvatske. Sajam po prvi put ima zemlju partnera, i to Hrvatsku.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.