News

Komentari 28

Izvor iz Vlade: Mostove potpise će brojati Državno izborno povjerenstvo uz promatrače

Izvor iz Vlade: Mostove potpise će brojati Državno izborno povjerenstvo uz promatrače

Sadašnji zakon uopće ne propisuje tko broji potpise. Sabor ih može dati na provjeru kome želi. Ali novi, neusvojeni zakon propisuje da to treba raditi DIP, pa će HDZ tako odlučiti kako bi izbjegao optužbe o krađi

Most je objavio da je prikupio 400.000 potpisa za referendum kojim bi ukinuli covid potvrde, Stožer i uveli dvotrećinsko odlučivanje u Saboru o epidemiološkim mjerama. Ali to je tek njihova tvrdnja, a potpise treba izbrojiti nakon što ih 24.siječnja predaju u Sabor. Sabor je prošli puta povjerio brojanje potpisa Ministarstvu uprave, a Most tvrdi da je tada ukradeno preko 30.000 potpisa referendumskih inicijativa za novi izborni sustav i protiv Istanbulske konvencije.

Po sadašnjem zakonu, Sabor može odlučiti dati na brojanje potpise bilo kome i nisu propisana pravila. Novim zakonom o referendumu koji je zapeo u saborskoj proceduri, predviđa se da potpise broji Državno izborno povjerenstvo kao nezavisno tijelo. Iako oni nisu kapacitirani i vjerojatno bi morali angažirati pomoć.

- Vrlo vjerojatno će prijedlog biti da i sada Mostove potpise broji Državno izborno povjerenstvo, a moguće je da tome budu prisutni i promatrači iz Mosta ili nezavisni promatrači kako bi se izbjegla bilo kakva priča o krađi potpisa - kaže nam sugovornik iz Vlade.

Iako o tome kome će biti povjereni potpisi odlučuje Sabor, HDZ ima većinu i ako Vlada smatra da je najbolje rješenje prepustiti DIP-u brojanje potpisa, nema sumnje da će to i biti izglasano.

Procedura do samog referenduma je još dugačka. Most će tek 24. siječnja predati potpise u Sabor, onda ide brojanje i provjera ima li preko 368.000 valjanih potpisa. Ako se to pokaže istinitim,  Sabor može odlučiti poslati pitanja na Ustavni sud. Tek ako referendumska pitanja prođu i tu kontrolu, onda se određuje datum raspisivanja referenduma. 

Najčitaniji članci