News

Komentari 244

Izvuče se svaki put: I nakon operacije neograničeno može odgađati odlazak u zatvor

Izvuče se svaki put: I nakon operacije neograničeno može odgađati odlazak u zatvor

Tomislava Horvatinčića trebali su operirati u Beču u studenom. Zbog te operacije odgođen mu je odlazak u zatvor do kraja siječnja 2021. U njegovom slučaju zakon kaže da nema ograničenja za odgodu kazne

Pred sam polazak dobio je obavijest da se operacija odgađa zbog korone. Novi termin trebao bi dobiti 15. prosinca, potvrdio nam je Velimir Došen, odvjetnik Tomislava Horvatinčića.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o ortopedskoj operaciji i ako je Horvatinčić ne obavi, postoji opasnost od recidiva karcinoma.

- Riječ je o operaciji koja se ne može obaviti nigdje u Hrvatskoj - pojasnio je Došen. 

POGLEDAJTE VIDEO Presuda Tomi Horvatinčiću

Tomislavu Horvatinčiću je Županijski sud u Zadru u prosincu 2019. godine potvrdio kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja tragične pomorske nesreće iz kolovoza 2011. u kojoj je poginuo talijanski bračni par. Iako ima pravomoćnu presudu, ni godinu dana kasnije ne nalazi se u zatvoru. Kako je to moguće? 

Poduzetnik je dosad dvaput zatražio i dobio odgodu odlaska na izdržavanje kazne zatvora zbog zdravstvenih razloga. Prvu odgodu zatražio je sredinom ožujka ove godine. Trebao se javiti na odsluženje kazne 30. ožujka, no priložio je medicinsku dokumentaciju tvrdeći da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo.

- Naloženo mu je da se, radi izvršavanja kazne, osobno javi 1. listopada 2020. u Centar za dijagnostiku u Zagrebu. Navedeno rješenje donio je sudac izvršenja nakon pribave stručnog mišljenja liječnika Zatvorske bolnice u Zagrebu o mogućnostima liječenja osuđenika u okvirima zatvorskog sustava - izvijestio je tad Županijski sud u Zagrebu. 

No Horvatinčić se ni 1. listopada nije javio na izdržavanje kazne jer je krajem rujna ponovno zatražio odgodu, ovaj put radi zakazane operacije u Beču. Prije donošenja odluke sutkinja je zatražila vještačenje može li se ta operacija obaviti u nekoj od hrvatskih bolnica i dobila negativan odgovor. Novim rješenjem odlazak u zatvor odgođen mu je do kraja siječnja 2021. 

No sad je odgođena i operacija, a upitno je kad će nova biti zakazana. U Zakonu o izvršavanju kazne zatvora stoji da se odgoda odlaska u zatvor može zatražiti u slučaju teške akutne bolesti ili značajnog pogoršanja postojeće kronične bolesti za čije liječenje nema uvjeta u kaznionici ili zatvoru. 

Zakon kaže i da sveukupna odgađanja kazne zatvora mogu trajati do dvadeset mjeseci osim u slučaju poput Horvatinčićeva, kad je riječ o gore navedenim zdravstvenim razlozima. Tad nema ograničenja.

Najčitaniji članci