Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
59 komentara

Jabuke povukli zbog pesticida, a one špricane prema propisu

Ministartsvo poljoprivrede tijekom tjedna iz prodaje je povuklo jabuke zbog prevelike vrijednosti opasnih pesticida. U vrijeme špricanja jabuka vrijedilo je staro pravilo...

jabuke
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook
59 komentara

Maksimalne količine pesticida koje su nađene u tim jabukama smiju iznositi 0,01 mg/kg. No do 10. kolovoza 2016. najveća dopuštena vrijednost iznosila je 0,5 mg/kg.

POGLEDAJTE VIDEO:

To znači da je u vrijeme kad su jabuke špricane, vrijedilo staro pravilo. Proizvođača se u ovom slučaju bezrazložno prozvalo. U vrijeme dok je špricao jabuke, on nije kršio zakon - komentirao nam je jedan stručnjak za hranu nedavno povlačenje jabuka proizvođača Moslavina voće iz Dugog Sela.

U njemu je nađeno 0,056 mg/kg pesticida klorpirifos. Isti dan Hrvatska agencija za hranu obavijestila je potrošače da su povučene i jabuke proizvođača Fragaria iz Zagreba. Jabuka zelena delišes hrvatskog podrijetla pakirana je u vrećice po dva kilograma. Iz Hrvatske agencije za hranu rekli su da zbog povećane količine pesticida, jabuke nisu prikladne za konzumaciju. Te jabuka imale su 0,049 mg/kg navedenog pesticida, što je opet manje od maksimalno dozvoljenih količina koje su vrijedile do kolovoza.

- Drugim riječima, da su zaplijenjene jabuke kontrolirane prije tog datuma, ne bi bile povučene s tržišta. Slučaj je komentirao i Stanko Barbarić iz Fragarie.

- Mislim da su stručnjaci u međuvremenu došli do novih spoznaja o štetnosti tog pesticida i promijenili pravilnik o dozvoljenoj količini tog pesticida. Zbog toga je nastradala i moja tvrtka, ali moramo poštovati pravila. Ne želimo se igrati sa zdravljem naših potrošača - rekao je Barbarić. Dodao je da za potrošače više nema opasnosti jer su sve sporne jabuke povučene s tržišta te im se još jednom ispričao.

- Još jednom ćemo sve jabuke dati na analizu da vidimo nije li možda došlo do kakve pogreške - rekao je Barbarić.

Propisi oko hrani krše se na svakom koraku...

Posljednjih mjesec dana Ministarstvo poljoprivrede šalje inspekcije koje provjeravaju određene vrste namirnica. Gotovo svaka vrsta namirnice nije odgovarala propisima, a veća ili manja kršenja otkrivena su u svim velikim prodajnim centrima diljem Hrvatske.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message