Obavijesti

News

Komentari 59

Jabuke povukli zbog pesticida, a one špricane prema propisu

Jabuke povukli zbog pesticida, a one špricane prema propisu

Ministartsvo poljoprivrede tijekom tjedna iz prodaje je povuklo jabuke zbog prevelike vrijednosti opasnih pesticida. U vrijeme špricanja jabuka vrijedilo je staro pravilo...

VIDEO

Maksimalne količine pesticida koje su nađene u tim jabukama smiju iznositi 0,01 mg/kg. No do 10. kolovoza 2016. najveća dopuštena vrijednost iznosila je 0,5 mg/kg.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

To znači da je u vrijeme kad su jabuke špricane, vrijedilo staro pravilo. Proizvođača se u ovom slučaju bezrazložno prozvalo. U vrijeme dok je špricao jabuke, on nije kršio zakon - komentirao nam je jedan stručnjak za hranu nedavno povlačenje jabuka proizvođača Moslavina voće iz Dugog Sela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U njemu je nađeno 0,056 mg/kg pesticida klorpirifos. Isti dan Hrvatska agencija za hranu obavijestila je potrošače da su povučene i jabuke proizvođača Fragaria iz Zagreba. Jabuka zelena delišes hrvatskog podrijetla pakirana je u vrećice po dva kilograma. Iz Hrvatske agencije za hranu rekli su da zbog povećane količine pesticida, jabuke nisu prikladne za konzumaciju. Te jabuka imale su 0,049 mg/kg navedenog pesticida, što je opet manje od maksimalno dozvoljenih količina koje su vrijedile do kolovoza.

- Drugim riječima, da su zaplijenjene jabuke kontrolirane prije tog datuma, ne bi bile povučene s tržišta. Slučaj je komentirao i Stanko Barbarić iz Fragarie.

- Mislim da su stručnjaci u međuvremenu došli do novih spoznaja o štetnosti tog pesticida i promijenili pravilnik o dozvoljenoj količini tog pesticida. Zbog toga je nastradala i moja tvrtka, ali moramo poštovati pravila. Ne želimo se igrati sa zdravljem naših potrošača - rekao je Barbarić. Dodao je da za potrošače više nema opasnosti jer su sve sporne jabuke povučene s tržišta te im se još jednom ispričao.

- Još jednom ćemo sve jabuke dati na analizu da vidimo nije li možda došlo do kakve pogreške - rekao je Barbarić.

Propisi oko hrani krše se na svakom koraku...

Posljednjih mjesec dana Ministarstvo poljoprivrede šalje inspekcije koje provjeravaju određene vrste namirnica. Gotovo svaka vrsta namirnice nije odgovarala propisima, a veća ili manja kršenja otkrivena su u svim velikim prodajnim centrima diljem Hrvatske.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!