Obavijesti

News

Komentari 72

Bernard Jakelić od HUP-a dobio novce: Seksualno uznemiravao radnice

Slučaj spolnog uznemiravanja: Jakeliću isplatili otpremninu!
4

Zatražili smo komentar od Ivan Bračića, predsjednika Izvršnog odbora. Upitali smo ga i zna li kolika je Jakeliću dogovorena otpremnina i kolika mu je bila plaća

VIDEO

Na izvršnom videokonferencijskom sastanku Izvršnog odbora HUP-a, Udruge malih i srednjih poduzetnika, u srijedu 8. travnja, na 5. točki dnevnog reda bio je 'slučaj Jakelić, nakon što se doznalo da je zamjenik direktora te institucije Bernard Jakelić dobio i otpremninu, nakon sporazumnog raskida radnog odnosa zbog optužbi za seksualno uznemiravanja djelatnica.

Jutarnji je u posjedu zapisnika s tog sastanka, a prema tom dokumentu se vidi da je mnogim članovima bio dvojben sporazumni raskid radnog odnosa te otpremnina za koju nisu niti znali koliko je visoka.

U strahu od moćnika: 'Šutimo jer se bojimo za svoj posao...'
U strahu od moćnika: 'Šutimo jer se bojimo za svoj posao...'

Zatražili smo komentar od Ivan Bračića, predsjednika Izvršnog odbora. Upitali smo ga i zna li kolika je Jakeliću dogovorena otpremnina i kolika mu je bila plaća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nemam tih informacija. I da je znam, ne mogu je reći. Ugovor je tajan, plaća je tajna, a tu je i GDPR. Izvršnom odboru je prezentirano da su stručni ljudi, pravnici i ekonomisti, dogovorili najmanji rizik da se Jakelića ne vrati na posao i da time ne ponizi žrtve. Drugo, financijski je najmanji rizik za HUP. Uvijek se radi procjena, ovdje su konzultirani i revizori i pravnici, a Izvršni odbor je prihvatio takvo objašnjenje - kaže Bračić i dodaje da se HUP jasno postavio prema optužbama kojima se tereti Jakelić.

Jakeliću otkaz u HUP-u zbog seksualnog uznemiravanja?
Jakeliću otkaz u HUP-u zbog seksualnog uznemiravanja?

- Naravno da osuđujemo. Krovni izvršni odbor HUP-a donio je jednoglasno odluku kojom osuđuje, ali ne sudi jer nemamo argumente. Koliko znam, razgovor s Jakelićem i s oštećenim osobama, odnosno sa žrtvama, obavilo je samo troje ljudi iz HUP-a. Ne mogu prezentirati što je tu bilo i u krajnjoj liniji, nitko od nas nije automatizmom imao uvid u tih 14 osoba. Ja osobno ne znam pouzdano tko su one. Ali neminovno je osuditi takav čin. Ni prije 300 godina ne bi normalan čovjek bio tolerantan na takvo nešto, a kamoli to podržao - kazao nam je Bračić.

U strahu od moćnika: 'Šutimo jer se bojimo za svoj posao...'

Molim vas, ništa ne pitajte. Jako se bojim, kratko nam je, i u velikom strahu, rekla jedna od zaposlenica Hrvatske udruge poslodavaca.

Na pitanje je li ona jedna od žena koje su prijavile seksualno uznemiravanje bojažljivo odgovara: “Učinile smo sve što smo mogle. Policiji nije išla prijava, strah od gubitka radnog mjesta je jako velik, bojim se pričati”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:20

HUP potresa skandal. U ožujku se doznalo da se više od deset žena požalilo na seksualno uznemiravanje od strane rukovodeće osobe na radnome mjestu. Otprilike u isto vrijeme HUP je raskinuo suradnju s dugogodišnjim zamjenikom glavnog direktora i direktorom regionalnog ureda Osijek Bernardom Jakelićem.

U pozadini njegova odlaska navodno su upravo prijave za seksualno uznemiravanje.

Institucija kojoj su sve prijavile, kazala nam je naša sugovornica, učinit će sve što je moguće.

- Već je puno toga napravila - dodala je misleći na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova. Nije htjela govoriti o kakvom je seksualnom uznemiravanju bila riječ. Više puta nam je ponovila da su “u pitanju radna mjesta” te da “i zidovi imaju uši”, pa se žene jako boje.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić potvrdila je da su im se obratile zaposlenice i požalile se na navodno neprimjereno ponašanje jedne rukovodeće osobe HUP-a prema njima.

Pisale su pravobraniteljici

- Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova primila je pritužbe više od deset zaposlenica Hrvatske udruge poslodavaca vezano za seksualno uznemiravanje na radnome mjestu od strane osobe na rukovodećoj poziciji. Pravobraniteljica je provela ispitni postupak i zatražila očitovanje Hrvatske udruge poslodavaca te je 7. ožujka obaviještena da je imenovanom prestao radni odnos - stoji u priopćenju.

- Pravobraniteljica je 10. ožujka 2020. podnijela kaznenu prijavu protiv imenovanog državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv spolnih sloboda - stoji u odgovoru Višnje Ljubičić na naš upit.

"Učinile smo što smo mogle. Bojim se, i zidovi imaju uši..."

HUP je tada potvrdio da je s Jakelićem raskinuo radni odnos.

- Hrvatska udruga poslodavaca snažno zagovora odgovorno poslovanje, koje uključuje nultu stopu tolerancije prema svakom obliku mogućeg nekorektnog ponašanja ili komunikacije na radnome mjestu. Stoga je vodstvo udruge, odmah nakon što je zaprimilo pritužbu na neprimjereno ponašanje, pokrenulo postupak sukladno internim procedurama i zakonskim obvezama, kako bi se utvrdile sve okolnosti i trenutačno otklonila svaka osnova za takve ili slične pritužbe.

Raskinuli radni odnos

U detalje postupka i pritužbi ne možemo ulaziti zbog obveze čuvanja tajnosti u postupku, a Hrvatska udruga poslodavaca i Bernard Jakelić raskinuli su radni odnos - priopćili su tada.

- Odmah smo, čim su nam stigle pritužbe žena, pokrenuli akciju i radni odnos sa zamjenikom je raskinut. Ne smijemo tolerirati niti toleriramo bilo kakav oblik neprimjerenog ponašanja - dodaju.

Ne bih ništa komentirao, samo bih rekao da smo sporazumno raskinuli ugovor o radu. Toliko zasad, molim vas za razumijevanje, kratko je rekao Bernard Jakelić.

Inače, riječ je o čovjeku koji je u HUP-u više od 20 godina. Jakelić je od 1996. godine radio na raznim pozicijama, a na poziciji zamjenika glavnog direktora bio je od 2010. godine. Bio je zamjenik Đure Popijača, ali i sadašnjeg direktora Davora Majetića. Kratko je bio i vršitelj dužnosti glavnog direktora HUP-a nakon što je Popijač otišao u Vladu.

Jedna od rijetkih direktorica HUP-a koju smo tada dobili poručila je da HUP svoje probleme rješava unutar kuće. Smatra i da je udruga reagirala dobro te pokazala da stoji iza vrijednosti koje zastupa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1