Obavijesti

News

Komentari 53

Obrat: Nova uredba pogoduje malim proizvođačima sjemena

Obrat: Nova uredba pogoduje malim proizvođačima sjemena
3

Ukida se obveza testiranja tradicionalnih i autohtonih sorti sjemenja koje uzgajaju mali poduzetnici. Također, oni neće plaćati registraciju sjemena koja uzgajaju

VIDEO

Europska komisija predstavila je uredbu o zdravijoj hrani biljnoga i životinjskog podrijetla, u kojoj nema ni riječi o onome zbog čega su prosvjedovale i bile u strahu ekološke udruge, javlja HRT. Naime, postupak kojim mali sjemenari na tržište plasiraju svoje proizvode, posebice  tradicionalne i autohtone sjemenske sorte bit će jednostavniji i povoljniji nego dosad. 

Prema tom prijedlogu, koji još mora proći raspravu u Europskom parlmamentu i zemljama članicama, ukida se obveza testiranja tradicionalnih i autohtonih sorti sjemenja koje uzgajaju mali poduzetnici. Dosad je to bilo propisano nacionalnim zakonima. Uz to, male tvrtke s do deset zaposlenika i s prometom manjim od dva milijuna eura godišnje neće plaćati registraciju sjemenskih sorti koje uzgajaju. 

U Bruxellesu su novinarima objasnili kako se ne uvode nikakva nova ograničenja, već naprotiv, malim sjemenarima, olakšava poslovanje i razmjenu proizvoda. 

Iako, priznaju u Bruxellesu, raniji nacrti tog prijedloga Europske komisije najavljivali su mogućnost da se malim uzgajivačima ograniči pristup tržištu sjemenja. To je, pak, brojne nevladine udruge širom Europe potaknulo na pisanje peticija protiv takve Uredbe, što je u konačnici Bruxelles i usvojio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jakovina i sjeme: Isto je bilo i za sir i vrhnje, pa su i dalje tu

Inače, čak 17 ekoloških udruga iz Hrvatske pridružilo se europskim kolegama u protivljenju novoj uredbi Europske komisije kojom se propisuje obavezna upotreba standardiziranog i unificiranog sjemena. Udruge traže izuzimanje domaćeg sjemena od pravila obveznog certificiranja te geografskih i kvantitativnih ograničenja, tvrdeći da bi u suprotnom dijelovi uredbe mogli imati dalekosežne negativne posljedice za očuvanje tradicijskih sorti bilja, javlja Media Servis

Ako Europski parlament prihvati tu uredbu, najviše će stradati mala tradicijska gospodarstva i ekološki poljoprivrednici, smatraju udruge. 

No, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pokušao je smiriti tenzije i tvrdi da nema bojazni. 

- Povući ćemo paralelu sa sirom i vrhnjem za koje se isto tako govorilo da nećemo više imati na našim placevima mogućost kupovine, pa imamo. Tako da i ovo neće biti baš tako striktna primjena kako se tumači - poručio je resorni ministar. Dodao je kako on tu ne vidi nikakve velike probleme za sortne liste. 

- Sve ostalo će pokriti potrebe naših poljoprivrednika. Hrvatska se odredila kao 'GMO free' zemlja, takav materijal ne želimo. Za sve ostalo ne bi trebalo biti značajnijih problema - kazao je Jakovina.

Pusić: Mi više nismo mali đak koji se boji što će se odlučiti

Govoreći o novoj direktivi Europske komisije o trgovini sjemenjem i sadnicama unutar Europske unije, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na otvorenju 14. Europskog tjedna rekla je da se u EU svakodnevno otvaraju nove teme. 

- Postoje neki prijedlozi koji se već godinama raspravljaju. Naprimjer, da se skroz ukine zajednička poljoprivredena politika. I to je mogućnost. To su sve rasprave koje su pred nama i u kojima ćemo sudjelovati. Mislim da ovaj pristup malog đaka koji se boji što će biti više nije za nas. Mi više nismo malo mali đak, već smo suodlučitelji - rekla je Pusić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)