News

Komentari 91

Jakovina: Nema opasnosti od ukradenih jabuka, naći ćemo ih

Jakovina: Nema opasnosti od ukradenih jabuka, naći ćemo ih

Nepoznati počinitelji ukrali su 20 tona jabuka iz općine Gornja Rijeka. Te jabuke su tri dana prije tretirane pesticidima kojima treba 40 dana da bi bile za konzumaciju

Nakon što su lopovi ukrali 20 tona jabuka prskanih pesticidima strahuje se da bi se one mogle pojaviti na tržnicama u Križevcima, Varaždinu, Bjelovaru, Koprivnici ili čak u Zagrebu. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da će se pojačati inspekciji nadzor.

- To nije posao samo Ministarstva poljoprivrede. Mi kontroliramo primarnu proizvodnju dok sanitarni inspektori kontroliraju tržište. Radit ćemo zajedno i pokušati to riješiti na optimalan način - kazao je.

Jesu li se i gdje pojavile jabuke koje su opasne po zdravlje Jakovina napominje da je to pitanje za policiju. Iako ne zna kojim su sredstvima tretirane jabuke samo par dana prije nego su ukradene, ministar ističe:

- Ne bi trebalo biti nikakve posebne zabrinutosti i opasnosti za same građane, jer to nije kontinuirano uzimanje hrane koja ne netom tretirana zaštitnim sredstvima, ali je dobro utvrditi gdje se te jabuke nalaze i povući s tržišta, ako se nalaze na tržištu - poručio je.

Pronađu li se jabuke na tržištu, Jakovina je najavio da će one biti "neškodljivo uništene". 

Provjerite da li jabuke imaju bijele koštice

Frane Ivković, glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice, rekao je da su netom prskane jabuke opasne za zdravlje, a riječ je o sortama koje će tek za mjesec dana biti zrele. Potrošačima je poručio da, ako kupuju jabuke od nepoznatog izvora, jabuke dobro operu i da ih razrežu jer, ako je koštica bijela, onda ta jabuka nije zrela i postoji opasnost da je riječ o ukradenim, nedozrelim i prije toga špricanim jabukama. 

Najčitaniji članci