Obavijesti

News

Komentari 28

Jakuševac skoro eksplodirao, stalo postrojenje za plinove

Jakuševac skoro eksplodirao, stalo postrojenje za plinove
1

Zagrepčani se boje za svoje i zdravlje svoje djece. Kažu kako ih užasava i pomisao na to da svako malo može doći do eksplozije metana na odlagalištu smeća

VIDEO

Da je eksplodiralo, sve u krugu od pet kilometara bilo bi sravnjeno sa zemljom. Strah me i pomisliti kako bi to izgledalo, rekao je Mijo Dejanić, potpredsjednik Vijeća mjesnog odbora Jakuševec.

Kao i ostali stanovnici desetak naselja oko zagrebačkog odlagališta otpada, užasnut je time što živi pokraj tempirane bombe, koja je zamalo eksplodirala u četvrtak oko 20 sati.

Iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama kažu kako je došlo do kvara u dijelu sustava u kojem se spaljuju plinovi s odlagališta. Sustav su, nasreću, popravili oko 22 sata i time izbjegli katastrofu.

- Na Jakuševcu se odlaže organski otpad, koji se razgrađuje bakterijama. Pritom se stvaraju velike količine metana, plina koji nije otrovan, ali je vrlo lako zapaljiv i eksplozivan. Metan putuje cijevima koje su smještene ispod zemlje. Jedna od tih cijevi se začepila, što je vrlo opasno jer sve može eksplodirati - rekao nam je Franjo Plavšić, toksikolog iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping.

Dodaje kako je već bilo sličnih situacija koje su, kao i ova, uspješno sanirane.

Stanovnici Jakuševca i okolnih naselja boje se zbog opasnosti od požara i eksplozija. Kažu kako se situacija nije popravila još od požara jakuševačke palionice 2002. godine, koji je bio velika ekološka katastrofa.

- Moram priznati da se bojim, može se svašta dogoditi. Nije ugodno ni razmišljati o tome. Mislim da se odlagalište ne drži dovoljno pod kontrolom, iako nisam previše upućen u u tu temu - priznaje Domagoj (22), koji živi nasuprot odlagališta.

Da je Jakuševac tempirana opasnost, već godinama upozoravaju i iz udruge Zelena akcija. U gradu nam o incidentu ništa konkretno nisu željeli reći, samo su zaključili kako eksplozije nije bilo.

Do ministrice zaštite okoliša Mirele Holy nismo uspjeli doći jer je na putu.

- Na području na kojem živimo ima mnogo ljudi s bolestima dišnih puteva. Grad nas sustavno truje i nikoga nije briga - pojadali su nam se Jakuševčani, koji se boje da sljedeći put neće imati toliko sreće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa