News

Komentari 4

Jandroković: 'Bio je to velik, važan dan, jedan od ključnih'

Jandroković: 'Bio je to velik, važan dan, jedan od ključnih'

Sabor je nakon tjedna stanke zbog izbora nastavio rad, a na poticaj Nikole Grmoje, šef Sabora prisjetio se 30. obljetnice referenduma, na kojem su hrvatski građani odlučili o samostalnosti Hrvatske

"Bio je to velik, važan dan, jedan od ključnih povijesnih dana“, kazao je Jandroković u Sabornici, zahvalivši Grmoji što je podsjetio na taj datum, ali i hrvatskim braniteljima, predsjedniku Franji Tuđmanu i svim građanima koji su na današnji dan prije 30 godina odlučili o hrvatskoj državnoj samostalnosti.

Sabor nastavio sjednicu raspravom o institucionalnom okviru za korištenje EU fondova

 „Ne smijemo zaboravljati važne datume u našoj povijesti“, naglasio je Grmoja, pa se upitao što bi bilo s tim referendumom da su, kaže,  državu vodili ljudi „poput Plenkovića i Kuščevića“?

1991. golema većina građana izjasnila se za samostalnost Hrvatske

 U tijeku pregovora o razrješenju državne krize između republika tadašnje SFRJ, 1991. hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman donio je odluku o raspisivanju referenduma o državnoj samostalnosti Republike Hrvatske.

 Na referendumu održanom 19. svibnja 1991., hrvatski građani su odlučivali o budućnosti Hrvatske, odgovarajući na dva ponuđena pitanja.

Prvo pitanje, na plavom listiću, glasilo je: Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama .

 Drugo pitanje, na crvenom listiću, bilo je: Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi 

 Prema Izvješću Republičke komisije za provedbu referenduma, na njega je moglo izaći 3.652.225 glasača. 

 Za pitanje na plavom listiću, o suverenosti i samostalnosti Hrvatske, glasovalo je ukupno 3.051.881 glasača ili 83.56 posto od ukupnog broja registriranih glasača. „Za“ je glasovalo 2.845.521 glasača ili 93,24 posto izašlih na referendum. „Protiv“ je glasovalo 126.630 glasača ili 4,15 posto glasača koji su pristupili referendumu.

 Za pitanje na crvenom listiću, o ostanku Hrvatske u jedinstvenoj saveznoj državi, ukupno je glasovalo 3.051.881 glasača ili 83,56 od ukupnog broja registriranih glasača. „Za“ je glasovalo 164.267 glasača ili 5,38 posto izašlih na referendum. „Protiv“ je glasovalo 2.813.085 glasača ili 92,18 posto izašlih. 

 Na osnovi neposredno iskazane volje hrvatskih građana na referendumu, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama, Hrvatski je sabor 25. lipnja 1991. godine donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

 Ishod referenduma bio je polazište donošenja i Odluke o raskidu državno-pravne sveze sa ostalim republikama i pokrajinama SFRJ koju je Hrvatski sabor usvojio 8. listopada iste godine, čime je Republika Hrvatska i formalno-pravno postala samostalna i suverena država.

Od 1. lipnja možda više zastupnika u Sabornici

 Sabor je danas nastavio redoviti rad nakon stanke zbog lokalnih izbora, a Jandroković je najavio da bi se broj od 40-ak zastupnika u Sabornici mogao povećati od 1. lipnja, što će ovisiti o epidemiološkim mjerama i uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

 „Pričekat ćemo do 1. lipnja da vidimo nove upute Nacionalnog stožera, pa ćemo možda ići sa većim brojem zastupnika u Sabornici“, rekao je Jandroković u Saboru, koji je nastavio zasjedanje uz malobrojne zastupnike.

 Nema nas puno, konstatirao je i predsjednik Sabora, pa čestito svima koji su pobijedili u prvom krugu lokalnih izbora, a onima koji idu u drugi zaželio puno sreće i dobru borbu.

Najčitaniji članci