Obavijesti

News

Komentari 41

Jandroković: Planiramo uvesti euro, ali još ne znamo kada

Jandroković: Planiramo uvesti euro, ali još ne znamo kada
1

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković izjavio je da je primanje Hrvatske u EU važno i za samu Uniju jer pokazuje da ima kredibilitet u ispunjavanju obećanja.

VIDEO

EU će preživjeti samo bude li inzistirala na svojoj ideji okupljanja cijele Europe, izjavio je češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg na godišnjoj degustaciji vina koju Kleine Zeitung organizira u Poguschu u Gornjoj Štajerskoj.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji se u Poguschu susreo i s predsjednikom, premijerom i ministrom vanjskih poslova Austrije, izjavio je da je primanje Hrvatske u EU važno i za samu Uniju jer pokazuje da ima kredibilitet u ispunjavanju obećanja.

- I sve zemlje u našem susjedstvu gledaju u Hrvatsku te su zadovoljne završetkom pregovora jer je posvjedočila da je moguće postati članom ako se ispune uvjeti - kazao je Jandroković.

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger rekao je da je primanje Hrvatske u EU ohrabrujuće i za druge zemlje zapadnog Balkana. Upitan bi li i prije godinu dana bio siguran da će RH završiti pregovore, češki ministar Schwarzenberg odgovorio je potvrdno:

- Za to smo se borili zajedno s Austrijom i ovo je za nas veliki užitak. Cilj je proširenje EU na cijeli zapadni Balkan.

Jandroković je dodao da Hrvatska na putu u EU snažno podupire i ostale zemlje u susjedstvu te je podsjetio da im je Hrvatska besplatno podijelila prijevod europskih pravnih stečevina i da održava savjetovanja s ministarstvima tih zemalja.

- Na njima je da ispune kriterije, a EU treba pokazati vjerodostojnost i prihvatiti ih kao svoje članove - rekao je Jandroković.

Upitan kani li Hrvatska uvesti euro, Jandroković je odgovorio potvrdno, ali i dodao da je prerano predviđati kada će to biti.

Okupljanju u Poguschu nazočili su i predsjednik uprave Styria Media Grupe AG Klaus Schweighofer te član Nadzornog odbora Styria Media Grupe AG Ivan Tolj.

Češki ministar: Svaki novi kandidat dobiva sve više ciljeve. To je opasno!

Češki ministar Schwarzenberg upozorio je na “opasnu tendenciju” da se svakom novom kandidatu postavljaju sve viši kriterij.

- Posebno moram upozoriti na mijenjanje kriterija tijekom samog procesa. To se može vidjeti ako se usporede naši pristupni pregovori s hrvatskima te s onima koji još traju - rekao je češki ministar.

Njegov austrijski kolega Spindelegger zaključio je da je na Turskoj samoj da se izbori za svoju kandidaturu, ali da zasad pomaka nema. Ministar Schwarzenberg, međutim, upozorio je da stalno i ponovno odgađanje dovodi do frustracije.

- Moramo prihvatiti i to da u EU ima bogatijih i siromašnijih članica. Bude li se inzistiralo da u EU budu samo bogati, ova će generacija političara promašiti cilj - rekao je Schwarzenberg. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.