News

Komentari 5

Japan 'zabrinut' zbog najave o kineskim vojnim vježbama

Japan 'zabrinut' zbog najave o kineskim vojnim vježbama

"Pomorsko područje na kojem je Kina najavila vojne vježbe od 4. kolovoza uključuju i ekskluzivnu japanski ekonomsku zonu", rekao je glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno

Japan je u srijedu izrazio "zabrinutost" najavom Pekinga da će kao odgovor na posjet Tajvanu predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi poduzeti "ciljane vojne akcije", uključujući i u unutar ekskluzivne japanske ekonomske zone (EEZ).

"Pomorsko područje na kojem je Kina najavila vojne vježbe od 4. kolovoza uključuju i ekskluzivnu japanski ekonomsku zonu", rekao je glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno.

Tokio je Kini prenio svoju zabrinutost zbog prirode vojnih vježbi koja uključuje i korištenje bojeve municije. "Mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu su važni ne samo za sigurnost naše zemlje, već i za međunarodnu stabilnost. Japansko stajalište je uvijek bilo da se pitanja vezana uz Tajvan moraju rješavati na miran način, dijalogom", rekao je glasnogovornik.

Na pitanje o tome podržava li Japan posjet Pelosi Tajvanu, Matsuno je odgovorio da japanska vlada "nije u mogućnosti komentirati međunarodne posjete dužnosnice Pelosi".

Tajvansko ministarstvo obrane je također zabrinuto zbog kineskih vojnih manevara jer zadiru u teritorijalne vode Tajvana, no tajvanska predsjednica Tsai Ing Wen je poručila da Tajvan neće ustuknuti.

Posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Tajvanu izazvao je bijes Pekinga koji otok smatra dijelom svog teritorija i protivi se svakoj inicijativi koja tajvanskim vlastima daje međunarodni legitimitet.

Kinesko ministarstvo obrane najavilo je "ciljane vojne akcije", s nizom vojnih manevara oko otoka, koji će započeti u srijedu, uključujući "ispaljivanje bojevog streljiva dugog dometa" u Tajvanskom tjesnacu, koji odvaja otok od kontinentalne Kine. Pelosi je kasno u utorak stigla u Taipei na nenajavljeno ali pomno praćeno putovanje, rekavši kako ono pokazuje nepokolebljivu predanost SAD-a samoupravnom otoku za koji Peking tvrdi da je dio Kine.

Pelosi bi krajem tjedna trebala posjetiti Japan.

Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija i nikada nije odustala od upotrebe sile nastojeći ga staviti pod svoju kontrolu. Sjedinjene Države upozorile su Kinu da ne koristi ovaj posjet kao izgovor za vojnu akciju protiv Tajvana.

Kina je američki posjet Tajvanu na najvišoj razini u posljednjih 25 godina osudila kao prijetnju miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu te uzvratila nizom vojnih vježbi, pozivom na razgovor američkom veleposlaniku u Pekingu i najavom obustave uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda iz Tajvana.

Najčitaniji članci